Minskade risken för hjärtinfarkt med kost och motion

Olle Melander gick ner i vikt. Då minskade också risken för hjärtinfarkt.
Publicerad 2025-04-30 ur Forskning för hälsa nummer 2, 2025 | Text: Malin Byström Sjödin, fotograf: Anders Eliasson
Olle Melander, professor och överläkare, har hjärt-kärlsjukdom i släkten. När vågen visade allt för många kilon och risken för sjukdom ökat bestämde han sig för att göra något. I dag är han både friskare och lättare.
Olle Melander, till vardags överläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus, har flera stora forskningsanslag från Hjärt-Lungfonden. Bland annat undersöker han nya sätt att förebygga insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar och hur man kan upptäcka tidiga tecken på tillexempel hjärtinfarkt. Han forskar även på vilken betydelse genetik har för utvecklandet av hjärtsjukdom. Och det var just det sistnämnda som fick honom att själv göra en livsstilsförändring för ett par år sedan.
- Jag är en genetisk högriskperson. Min far dog allt för tidigt i hjärtinfarkt och flera andra i släkten har drabbats tidigt av hjärt-kärlsjukdomar. Jag hade även en typisk central placering av fett vid buken, jag vägde minst 30 kilo för mycket. Även mina värden, som för högt kolesterol, var inte bra, berättar han.
Löpträning och mindre portioner
Olle Melander började löpträna i mycket högre utsträckning än innan, från några kilometer ett par gånger varje vecka, till minst 17 kilometer varje dag. Samtidigt började han äta mindre portioner mat. Eller som han säger ”jag äter mig 80 procent mätt”. En metod som har praktiserats på den japanska ön Okinawa som länge hade världens äldsta befolkning räknat i antalet hundraåringar.
- Jag har alltid ätit nyttigt men testade den här metoden. Den fungerade. I dag väger jag 30 kilo mindre och jag har hållit min vikt.
Att äta sig 80 procent mätt låter kanske krångligt. Ett tips från doktor Melander är dock att redan från början ta bort 20 procent från den portion som man normalt är van vid att äta.
- I mitt jobb brukar jag ibland berätta om min egen resa. Många blir inspirerande av att jag är ett exempel på att det fungerar.
Statiner för bättre värden
Olle Melander äter även statiner för att få hålla sitt kolesterolvärde bra och skydda kärlen. Numera har han helt normala blodfettsnivåer.
- Tack vare detta har jag minskat mina genetiska risker på bästa sätt och hoppas det leder till ett långt och friskt liv. Jag hoppas att min forskning leder fram till att vi kan implementera detta med genetik och risker i vården för att hitta fler med hög risk.
Olle Melander har hållit sin vikt i ett antal år nu och är lättad över att risken för att drabbas eller till och med dö i hjärtinfarkt har minskat.
- Jag mår jag väldigt bra, sover bättre och är mycket piggare. Mitt välmående är på det stora hela otroligt bra, avslutar han.
Personligt
Namn: Olle Melander
Ålder: 54
Yrke: Professor och överläkare, Skånes universitetssjukhus samt föreståndare vid det nya ”Precisionsmedicinskt Centrum Syd” vid Region Skåne och Lunds universitet.
Bor: Malmö
Familj: Fru och barn
Fritidsintressen: Historia och matlagning
Drivkrafter: Att se när samarbete ger resultat
Anslag: 1 900 000 kronor per år i tre år.

Om hjärtinfarkt
Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.
Det här är hjärtinfarkt