Hjärtinfarkten var ett mysterium

Hon spelade innebandy på division 1-nivå, rökte inte och hade varken övervikt, högt blodtryck eller diabetes. Ändå fick hon en hjärtinfarkt, bara 18 år gammal. Ett mysterium för läkarna, men också för Lisa Christensson som tycker att upplevelsen gett henne viktiga tankeställare.

Ung kvinna i beige jacka i skärgårdsmiljö

Lisa Christensson bjuder på kaffe och vaniljdrömmar. Om några timmar börjar kvällsskiftet på en hamburgerkedja.

– Jag mår bra nu, fast är kanske lite tröttare och har inte lika bra kondis. Det känns overkligt att tänka på att jag fick en hjärtinfarkt förra sommaren.

Om Lisa

  • Namn: Lisa Christensson

  • Ålder: 19 år

  • Yrke: Jobbar på McDonald’s

  • Familj: Föräldrar, två äldre bröder, sambon Jens

  • Bor: Jönköping

  • Fritidsintressen: Träna och kolla på innebandy

Sedan dess har hon gått ut gymnasiet och flyttat ihop med pojkvännen. Hon har trappat ner på träningen och nöjer sig med löpning och att gå på gym. Före hjärtinfarkten tränade hon innebandy sex dagar i veckan.

Hjärtinfarkten kom plötsligt

En fin sommarmorgon blev Lisa Christensson plötsligt yr och började svettas. Hjärtat slog allt hårdare och varje slag sände en strålande smärta ut i vänsterarmen. Hennes första tanke var att yrseln berodde på lågt blodsocker eftersom hon inte hade hunnit med frukosten.

– Jag reste mig ur soffan för att gå till köket, men så började jag må illa och föll ihop i hallen. Att det strålade ut i vänsterarmen fick mig att tänka på hjärtinfarkt, så jag ringde 112.

Läkarna på Ryhovs sjukhus var förbryllade. Lisa Christensson undersöktes i flera timmar och det fanns misstankar om allt från magkatarr till hjärtmuskelinflammation. Vid kranskärlsröntgen hittades en liten bristning på ett kärl. Lisa Christensson minns läkarens allvar när han kom in till henne.

– Han såg mig rakt i ögonen och sa att jag haft en liten hjärtinfarkt. Då började jag gråta. Hjärtinfarkt är ett ord som jag förknippar med död. Jag tänkte: ”Nu förändras livet.”

Stärkt av händelsen

Lisa Christensson kommer att gå på regelbundna kontroller och troligen äta blodförtunnande medicin resten av livet. Ändå har händelsen stärkt henne. 

– Det låter kanske som en klyscha, men jag uppskattar att vara frisk, ja själva livet, mer. Att jag inte orkar träna lika hårt och är lite tröttare kan jag leva med.

Lisas råd till dig som drabbats av hjärtinfarkt

- En hjärtinfarkt väcker så starka känslor, men det behöver inte innebära att livet blir begränsat. 

- Man får många funderingar. Ställ frågor, även de som känns ”dumma”, och våga fråga en gång för mycket än en gång för lite. 

Illustration hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar