Toppolitikern drabbades av både hjärtinfarkt och stroke

Närbild på Elvy Johansson. Läkare med munskydd.

Publicerad: 2023-11-20 | 2023-11-20

Efter många år i den politiska hetluften drabbades Elvy Söderström av två hjärtinfarkter och en stroke.

Elvy Söderström, nyss fyllda 70, har vigt en stor del av sitt vuxna liv åt politiken som aktiv för Socialdemokraterna. Hon har varit riksdagsledamot, kommunalråd, kommunstyrelseordförande i Örnsköldsvik och hon har suttit i partiets verkställande utskott. Ett intensiv och stressigt liv, med få ledigheter och ständig jour.  

– Men roligt, säger Elvy.

– Ganska många gånger upplevde jag ett tryck över bröstet, att det spände och drog. Jag upplevde en tung känsla i fötterna. Då stannade jag till, vilade och tänkte ”jag har nog bara en otroligt dålig kondition”. Att det skulle vara fel på mitt hjärta fanns aldrig i mina tankar, berättar hon.

En pressad vardag 

Det visade sig vara kärlkramp och Elvy fick medicin i form av Trombyl och en liten flaska nitroglycerin att ha i handväskan. Hon hade också sedan tidigare diabetes typ 2. Samtidigt rusade karriären på med nattmanglingar och mediebevakning som naturliga inslag i en pressad politisk vardag. Kärlkrampen kom och gick. Men för ungefär två år sedan blev problemen i Elvys hjärta mer påtagliga. Till sist gick inte känningarna över bröstet att ignorera längre.

Elvy bokade tid på hälsocentralen, där de skrev en remiss till hjärtmottagningen på Örnsköldsviks sjukhus. De skickade i sin tur en remiss till Sundsvall för en kranskärlsröntgen för att undersöka om det fanns förträngningar eller stopp i kranskärlen. Väl där upptäcktes inget akut men de satte in en stent – och Elvy fick åka hem med en medicin till. Men bara några veckor senare kom den första infarkten. Det var första advent 2021 och Elvy och maken Christer hade bjudit sina vänner på dopp-i-grytan. Elvy kände sig plötsligt trött och illamående.

”Nu tänker jag fortsätta leva livet så länge jag kan.”

– Det gjorde mer ont än kärlkramp. Vi kontaktade 1177 sedan kom ambulansen. På sjukhuset konstaterade de att jag hade fått en hjärtinfarkt. Sedan fick jag en till inne på akuten. Ärligt talat var det inte alls som på film, med extrem smärta ut i armen. Jag mådde mest illa och upplevde en konstig känsla i kroppen.

Elvy blev inte rädd men många tankar rusade runt i huvudet.

– Varför hade jag inte tagit signalerna på allvar? Jag borde ha tagit hand om mig bättre, konstaterar hon.

Efter hjärtinfarkterna fick Elvy göra en bypassoperation i Umeå. Operationen innebär att blodkärl tas från en annan del av kroppen och sys fast mellan kroppspulsådern och kranskärlen. Genom detta kan blodet ledas förbi förträngningen. 

Kunde inte röra sin högra sida 

När Elvy vaknade efter operationen visade det sig att hon också hade drabbats av en stroke. Hon kunde inte röra sin högra sida och talet infann sig inte som vanligt hos den tidigare rappa politikern. Hon kan fortfarande känna av sin stroke även om mycket har blivit bättre.

– Ibland tappar jag sammanhang och ord. Det är jobbigt men jag är ändå tacksam för att det inte blev värre, nu blir det bättre och bättre dag för dag. Nu tänker jag fortsätta leva livet så länge jag kan.

Elvy hyllar spontant den forskning som har lett fram till alla genombrott inom både hjärt- och strokevården i Sverige och till att hon är kvar i livet.

Elvy hyllar spontant den forskning som har lett fram till alla genombrott inom både hjärt- och strokevården i Sverige och till att hon är kvar i livet.

– Det är otroligt vad läkarna kan göra och vad forskningen har lett till. Jag är helt nyrenoverad. Jag har redan fått nästan två år extra och jag lovar att det kommer mera, avslutar hon.

Ny forskning på gång

En ny svensk studie ska göra det möjligt att upptäcka vem som riskerar att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Syftet är att stoppa hjärtsjukdomar helt.

– Det är en världsunik satsning, men vi är beroende av stöd från människor som vill hjälpa till. Utan gåvor, ingen forskning, säger överläkare och professor Göran Bergström, som är vetenskapligt ansvarig för studien.

Elvy Söderström drabbad av hjärtinfarkt
Elvy Söderström

Vill du också att fler ska överleva en hjärtinfarkt?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha och som tack får du möjlighet att ladda ner ett fint gåvobevis att spara eller ge bort.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att ...

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.