Dubbelt så hög risk för män att dö av hjärtinfarkt
Publicerad: 2023-10-03 | Uppdaterad: 2023-10-03
Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det är ungefär dubbelt så vanligt att män både drabbas och dör av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor, visar statistik från Socialstyrelsen som Hjärt-Lungfonden sammanställt.
– Befolkningsstudien SCAPIS, som undersöker svenskar i åldern 50–64 år, visar att männen har högre förekomst av kranskärlssjukdom. För att minska dödstalen och utjämna skillnaderna behöver forskningen utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Stora skillnader mellan män och kvinnor
Hjärtinfarkt innebär att det bildats en blodpropp som täpper igen hjärtats kranskärl, som förser själva hjärtmuskeln med syrerikt blod. Cirka 15 000 män drabbas av hjärtinfarkt varje år. Den åldersstandardiserade incidensen och dödligheten för de som är 20 år och äldre är ungefär dubbelt så hög för män jämfört med kvinnor, enligt Socialstyrelsen. Män drabbas även cirka 10 år tidigare än kvinnor.
– Statistiken visar att det är stora skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt mellan män och kvinnor. En möjlig förklaring är att kvinnligt könshormon är skyddande. Manligt kön är en riskfaktor för att drabbas av hjärtinfarkt. Dock är risken att dö om man får en hjärtinfarkt samma för män och kvinnor, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.
Antalet insjuknade och avlidna i hjärtinfarkt har minskat genom åren. Men senaste 5–10 åren har minskningen avtagit. Dagens levnadsvanor med ökat stillasittande och ohälsosamma matvanor riskerar att vända den positiva trenden.
Forskning har också visat att lågutbildade oftare insjuknar i hjärtinfarkt och också har en högre dödlighet än högutbildade. Risken att dö i hjärtinfarkt skiljer sig också stort mellan olika län. De socioekonomiska och regionala skillnaderna kan troligtvis förklaras av skillnader i levnadsvanor som vad man äter och hur man motionerar.