Rödbetsjuice kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom

År 2017 delades Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare ut till docent Mattias Carlström.

Rödbetsjuice kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom.

Rödbetan är rik på nitrat och kan skydda mot bland annat hjärt-kärlsjukdom.

Anslaget får han för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

– Hjärt-Lungfondens anslag ger oss möjlighet att gå vidare med forskning som kan få avgörande betydelse. Hjärt- och njursjukdomar leder till stort lidande, och vi hoppas att läkare i framtiden ska kunna hjälpa de som drabbas genom att föreskriva rätt kost, säger Mattias Carlström, docent i fysiologi vid Karolinska institutet.

Anslaget fick docent Mattias Carlström för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

Anslaget fick docent Mattias Carlström för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

Rikt på nitrat

Det finns ett samband mellan högt blodtryck, typ 2-diabetes och njursvikt, och mycket talar för att kopplingen kan bero på så kallad oxidativ stress, det vill säga starkt reaktionsbenägna syreföreningar som skadar celler och organ, i kroppens små blodkärl. Mattias Carlströms tes är att tillståndet kan avhjälpas med tillskott av nitrat – ett ämne som förekommer naturligt i bland annat spenat, rödbetor och ruccola.

Fem nitratrika livsmedel

  • Rödbetor

  • Spenat

  • Bladsallat

  • Fänkål

  • Grönkål

Kommande behandling?

I en klinisk studie kommer patienter med hjärt- och njursjukdom eller diabetes att dricka rödbetsjuice två gånger per dag. Carlströms forskargrupp mäter därefter bland annat hur dieten påverkar blodtryck, njurfunktion och insulinkänslighet. Om studien faller väl ut kan det innebära att rödbetsjuice läggs till som behandling, eller rent av ersätter läkemedel som både är kostsamma och kan ge biverkningar.

Tidningen Forskning för hälsa - för dig som är månadsgivare

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu