Vad hände sedan? Leopolds morfar berättar

Leopold föddes i Tyskland 2010 med flera allvarliga hjärtfel. Ingvar Mattson på Lidingö är Leopolds engagerade morfar.

Äldre man visar upp foto av barnbarn

Här berättar han om hur det går för barnbarnet:

Hur mår Leopold i dag?

– Jättebra! Man kan inte tro att han har varit så sjuk. Han och hans föräldrar bor fortfarande i Frankfurt i Tyskland och för knappt två år sedan fick Leopold en syster, Eloise. Hon har betytt mycket för hela familjen. Barnen leker fint tillsammans, skrattar och kramas ofta. Leopold är en glad, social och företagsam kille, som trivs bra på dagis. En gång i veckan spelar han tennis och det är roligt.

Hur ofta träffar du honom?

– Min dotter med familj kommer till Sverige ett par gånger om året och jag hälsar på dem cirka fyra gånger varje år. Jag tycker om att lämna och hämta barnen på dagis. Och när vi kommer hem leker vi. Leopold har ett Briotåg och han bygger gärna upp en järnväg över hela golvet. Han kryper omkring medan jag sitter på en stol och hejar på. Och så älskar han att bygga med sitt Lego. Han är tekniskt intresserad.

Hur ser framtiden ut?

– Väldigt ljus. Leopold går på regelbundna kontroller och vi har fått besked om att han inom några år kanske får genomgå en så kallad hjärtkateterisering som innebär att en tunn slang, en kateter, försedd med en ballong förs in via ljumsken upp till aortan där den sedan vidgas. Det är ganska vanligt att blue baby-barn får göra det om man upptäcker att aortan inte växer i samma takt som hjärtat.