Tyras hjärta stannade

Precis på beräknad dag födde Sofia sin lilla dotter Tyra under hösten 2012. Det var Sofias andra dotter och graviditeten och förlossningen var helt normala. Tyra mådde till en början fint, men när hon var bara sex veckor gammal slutade hon plötsligt växa.

Liten flicka som ler stort

– Hon åt inte, var slemmig, trött och hade skrikattacker. Vi sökte hjälp både på BVC och barnakuten men blev hemskickade med råd om förkylning, berättar Sofia.

Veckorna gick och Tyra blev bara sämre och gick fortfarande inte upp i vikt som hon skulle och varken huvudet eller längden följde sina tillväxtkurvor.

Sofia hade svårare och svårare att amma Tyra. Hon skrek mer och mer, svettades och hade svårt att andas. Under en period var de inne på barnakuten varje dag eftersom Tyra bara blev sämre. Hela tiden blev familjen hemskickade. Ingen kunde tro att det var något allvarligt fel med Tyra.

Ett allvarligt hjärtfel hittades

– På nyårsdagen 2013 blev Tyra medvetslös i min famn hemma. Vi åkte i ilfart till barnakuten där de tog hand om henne. Hon var helt askgrå i ansiktet och syresättningen var jättedålig.

Läkarna trodde först att Tyra fått ett virus, men hon blev allt sämre och svarade inte på behandlingen som hon fick. Till slut får hon ett hjärtstopp och man tvingas koppla upp henne mot ECMO, en typ av hjärt- och lungmaskin. Först då förstår man allvaret och familjen får åka med Tyra till Stockholm där de till slut får beskedet att Tyra lider av ett väldigt allvarligt och ovanligt hjärtfel som heter ALCAPA.

– Eftersom Tyra blivit så felbehandlad var hennes hjärta så sjukt att en operation var enda utvägen. Samtidigt sa de att chansen att hon skulle överleva den var mycket liten, säger Sofia.

Två dagar efter hjärtstoppet opererades Tyra i Lund av barnhjärtspecialister och fantastiskt nog gick operationen bra och hon var så stark att hon klarade sig utan hjärt- och lungmaskin. Efter sex veckor på intensivvårdsavdelning i Lund och två månader på sjukhus hemma i Linköping får hon äntligen komma hem. Idag har Tyra återhämtat sig mycket bättre än vad någon kunde tro vara möjligt.