Herbert föddes med hjärtfel – räddades i sista sekund

Den dramatiska hjärtoperationen hade gått bra, men Linda Åhnbrink kände inte igen sin sexveckorsbebis. ”Jag grät, ringde mamma och förberedde alla på att han förmodligen blivit handikappad för livet.”

Ligger leker i sitt babygym

Drabbades av akut syrebrist

Den där junimorgonen hade Hebbe varit ledsen och knappt orkat äta. När Linda satte pojken i bilen märkte hon att han kippade efter luft.

– Jag trodde att han hade satt i halsen. Men han åt ju ingen fast föda, kunde inte gripa och stoppa något i munnen, så egentligen var det ologiskt.

På andra sidan genomfartsleden i Sävedalen ligger en vårdcentral. Linda sprang dit med sitt barn. Hebbe var nu färglös, blå om läpparna och slapp i hennes famn.

­– Han mår inte bra, fick Linda fram.

Hjärt-lungräddning höll Herbert vid liv

Sedan utbröt full aktivitet. Efter att larmet hade gått till Östra sjukhuset hölls Hebbe vid liv med adrenalinspruta, syrgas och hjärt-lungräddning.

Någon hade även larmat pappa Henrik, som körde i ilfart från sitt arbete och kom fram till vårdcentralen före ambulansen. Kort därefter låg Hebbe i traumarummet på Östra sjukhuset, där man konstaterade en förträngning i aortan från hjärtat som måste opereras akut.

Efteråt kom hjärtkirurgen och berättade om en operation som varit lyckad i alla delar.

Herberts hjärta fungerar fint

Men på uppvaket låg Hebbe och kastade sig fram och tillbaka med ryckningar i hela kroppen. Linda tolkade det som syrebrist. Hon ringde uppgiven och gråtande sina föräldrar, övertygad om att hon och Henrik nu hade ett barn som skulle behöva assistans hela livet.

Dagen efter träffade de en helt annan Hebbe på avdelningen. Han mötte föräldrarnas ögon med ett stort leende.

– Det var som om han föddes på nytt i den stunden. Han kom tillbaka till oss, tack vare alla fantastiska människor som hade all den kunskap som krävdes för att rädda hans liv.

Ett av tusen barn

Herbert är 1 av cirka 1 000 barn här i landet som i år föds med ett hjärtfel. De flesta upptäcks när syremättnaden testas på BB, men varje månad lämnar 1 till 2 barn BB utan att hjärtfelet upptäcks. De flesta av dessa har en förträngning på kroppspulsådern.

Lindas bästa råd

Känner du inte igen ditt barn – slå larm och agera snabbt. Läs av ditt barns allmäntillstånd och ta din känsla på allvar.

När ditt barn är friskt igen – behandla det som det friska barn det är. Lev ett normalt liv, unna dig att känna glädjen över ditt barn.

Det har gått ett halvår, lugnet är tillbaka i familjen Åhnbrinks lägenhet i Sävedalen utanför Göteborg. Men mamma Linda minns glasklart den där dagen i mitten av juni 2014.

Dagen före hade hon och Hebbe varit på sexveckorskontroll. Personalen hade reagerat på att hans hud var marmorerad och att pulsen var svag, men eftersom han höll sin viktkurva avskrevs alla misstankar.

Vi behöver ditt stöd

Hjärt-Lungfonden vill hjälpa fler barn med hjärtfel till ett bättre liv.

Du kan vara med och stödja oss. Ge en gåva till forskningen eller starta en egen insamling för barnhjärtforskningen.

De första timmarna, ibland också dagarna, är problemfria eftersom det finns en öppning i hjärtat under graviditeten som syresätter blodet genom en genväg mellan lungpulsådern och kroppspulsådern. När den sluts måste blodkärlen vara beredda och fungera.

Läkarna tror att Herberts genväg hölls öppen i hela sex veckor samtidigt som han hade en kraftig förträngning på aortabågen. I samma stund som Linda Åhnbrink satte sig i bilen med sin son slöt den sig slutgiltigt och syrebristen blev akut.