”Det är fantastiskt vad läkare kan göra idag”

Caspian är som vilken sjuåring som helst. Nyfiken, sprallig och full av energi. Ingen skulle kunna tro att han opererades för hjärtfel när han bara var några dagar gammal.

Pojke med blont hår och spräcklig t-tröja

Uppdaterad januari 2023

När Caspian föddes i mars 2011 verkade allt normalt till en början. Sarah-Ida Nyström och Pelle Nyström var lyckliga över att välkomna sitt första barn till världen. Det var först efter några timmar som det upptäcktes att något var fel.

– Pelle märkte att Caspian andades konstigt och började bli blå, berättar Sarah-Ida.

Föräldrarna kallade till sig en sjuksköterska som kollade syresättningen och förstod att allt inte stod rätt till. En läkare tillkallades som undersökte Caspian och hörde blåsljud på det lilla hjärtat. Plötsligt gick allt fort.

Caspian fick åka i ambulans med blåljus till Astrid Lindgrens barnsjukhus och vi kastade oss i bilen och åkte efter. Det blev sånt tumult, vi visste ingenting om vad som skulle hända, säger Sarah-Ida.

Väl där beslutades det att Caspian behövde flygas till Lund för att opereras, bara fyra da-gar gammal. Det var en förvirrande och orolig tid för de nyblivna föräldrarna.

– Det var hemskt. Men tack och lov hade vi stöd av varandra. När jag bröt ihop var Pelle stark och vice versa, säger Sarah-Ida.

Operationen gick bra och fyra månader senare gjordes ytterligare en planerad operation. Caspian har en hjärtfel som heter aortastenos. Det innebär att det uppstår förträngningar i hjärtklaffarna som gör att det blir svårt för blodet att passera den trånga klaffen. Förmodli-gen kommer Caspian att behöva ytterligare en operation innan han är fullvuxen, för att få en mekanisk klaff. Men tack vare de två lyckade operationerna märker varken Caspian eller hans föräldrar av hjärtfelet.

– Idag mår han super. Han är lika pigg som alla andra barn, ingen kan märka att han har ett hjärtfel, säger Sarah-Ida.

Caspians bästa kompis - morfar Kenth

En av personerna som har stått vid familjens sida under hela resan är Caspians bästa kompis: Hans morfar. Kenth Söderlind minns dagen i mars när han fick reda på att allt inte stod rätt till med sitt barnbarn.

– Jag och Caspians mormor hade varit på BB och hälsat på. När vi kom hem igen fick vi ett samtal från Sarah-Ida som berättade vad som hade hänt. Då fick man panik och var rädd att det värsta skulle hända. Det är så fint att se att Caspian har klarat sig så bra och mår toppen idag.

Han är en liten skön grabb med massor av energi, säger Kenth. Familjerna har sommarhus bredvid varandra och somrarna tillbringas tillsammans. Caspian och morfar Kenth fiskar, spelar fotboll och åker plåtbåt ihop om dagarna. Caspian hjälper även gärna till när Kenth klipper gräs, snickrar och fixar både inne och ute.

– Vi busar mycket tillsammans och har det roligt ihop. Caspian tycker om att snacka och fixa. Han har många olika teorier om saker och ting, och gillar att lägga ut texten om det ena och det andra. Relationen med honom och de övriga barnbarnen ger mig väldigt mycket, jag skulle inte vilja vara utan den, säger Kenth.

Trots att ännu en operation förmodligen väntar Caspian i framtiden känner Kenth ingen oro för ingreppet.

Jag känner mig hoppfull. Utvecklingen går åt rätt håll och man lär sig mer och mer för varje dag. Sjukvården har redan kommit så långt, det är helt fantastiskt vad läkarna kan göra idag.

Tänk bara vilka framsteg forskningen kommer att ha gjort när Caspian är ännu äldre, säger han.