Aorta på bristningsgränsen

Ena minuten sitter Kurt Ohlsson, 73 år, på bussen i godan ro. Några timmar senare ligger han på operationsbordet på Karolinska sjukhuset. Han drabbades av ett brustet pulsåderbråck – ett akut tillstånd om man inte kommer till sjukhus i tid.

Äldre man visar upp handskrivet kort

Den 26 augusti i år satt 73-årige Kurt Ohlsson på en buss i Sundbyberg. Han hade kommit hem från landstället och skulle uträtta ett ärende när han hastigt insjuknade.

Smärta i bröstkorgen

– Jag blev yr, helt groggy och kände en fruktansvärd smärta i bröstkorgen och det brände i hela ansiktet. Det gjorde så ont att det svartnade för ögonen, berättar han.

På vårdcentralen tog sjukvårdspersonalen ett EKG och larmade därefter omedelbart ambulans för ilfärd till Karolinska sjukhuset i Solna.

– Jag som känner mig frisk och har bra grundkondition låg helt plötsligt i en ambulans som tutade och körde. Allt gick oerhört fort, säger Kurt.

EKG och lungröntgen gjordes direkt

Kurt kom in på thoraxklinikens akutmottagning och där tog läkarna omedelbart hand om honom. En lungröntgen och EKG gjordes direkt.

– Jag var chockad men vid medvetande hela tiden ända till det bestämdes att jag skulle sövas ner för operation. Allt gick väldigt snabbt.

Läkarna fann ett aortabråck på väg att brista

Det läkarna hade upptäckt var ett pulsåderbråck i bröstkorgsområdet som var på väg att brista. Det var när blodet läckte ut i vävnaden som Kurt drabbades av kraftig yrsel och smärta i bröstkorgen, en smärta som spred sig till ansiktet.

Att Kurt inte hade känt av pulsåderbråcket tidigare är inte ovanligt. Stora kroppspulsådern ligger djupt inne i kroppen och vanligtvis har man inga besvär eller känningar alls förrän det försvagade stället på aorta spricker.

Aorta lagades med konstgjord pulsåder

Den öppna operation som Kurt genomgick innebär att hela buken och bröstkorgen öppnas. Den skadade delen av aorta lagas med en konstgjord pulsåder, ett så kallat kärlgraft, som sys fast.

– Operationen tog flera timmar, det förstår man. Det är ett stort ingrepp. När jag vaknade kom kirurgen för att prata med mig. Han skojade och sade att de hade lagat mig ordentligt med både "gunnebostängsel och björntråd" och det kändes ju tryggt, ler Kurt.

Tankar efter operationen

Men tiden efter operationen var tung. Han hade inga smärtor alls och mådde fysiskt bra, däremot tappade han aptiten och började fundera på vad som hade hänt och varför det hade skett. Han har rört på sig mycket och bara medicinerat mot sitt höga blodtryck. Ingen annan i familjen har drabbats av något liknande. Hans far blev 99 år.

– Man börjar grubbla över livet och jag blev rätt sentimental. Men jag har ett fantastiskt stöd från min familj, vänner och grannar. Och mina barnbarn Julia och Petter är glädjen i livet, de är så omtänksamma och kärleksfulla.

Hjärtgymnastik

I dag mår Kurt alldeles utmärkt. Dagarna är fulla av aktiviteter och uppgifter som rör hans hälsa. Han går bland annat på hjärtgymnastik på Karolinska sjukhuset och på regelbundna läkarbesök för att ställa in de nya medicinerna han har fått efter operationen.

Fakta om aortaaneurysm

Aortaaneurysm är en bråckbildning på stora kroppspulsådern. Bråckbildningen kan uppträda utmed hela aorta, från hjärtat och ner till buken.

Tillståndet är livshotande om det inte upptäcks i tid.

Vid aortaaneurysm har bindväven i aorta försvagats eller brutits ned och det har bildats en sjuklig vidgning som kan brista om den blir för stor. Bråckbildningen kan opereras om den upptäcks i tid.