Forskningen inom hjärt-lungområdet är i stort behov av pengar. Statens pengar räcker helt enkelt inte. Därför finns Hjärt-Lungfonden – för att bekosta all den lovande forskning som kan rädda liv och ge människor fler friska år. År 2018 fick vi in ansökningar från forskare till ett värde av 1,7 miljarder kronor, och Hjärt-Lungfonden kunde bevilja 21 procent av ansökt forskningsstöd.
Statens pengar räcker tyvärr inte till för att bekosta svensk medicinsk forskning. Hjärt-Lungfonden är den största fristående finansiären av hjärt-, kärl- och lungforskning i landet. Det betyder att huvuddelen av den oberoende, universitetsbaserade forskningen inom fälten finansieras av Hjärt-Lungfonden. Alla gåvor till forskningen är viktiga!
Ja, det behövs mer forskning. Forskningen ger oss möjligheter att förutsäga och förebygga sjukdom, att få fram bättre behandlingar, diagnostik och livräddning. De senaste 30 åren har forskning enbart inom området hjärtinfarkt (och annan ischemisk hjärtsjukdom) räddat fler än 150 000 liv.
Hjärt-Lungfonden stödjer löpande drygt 250 forskningsprojekt. Förra året, 2018, fick vi ansökningar för långt över en miljard kronor. Vi kunde dela ut 351 miljoner kronor, vilket var nytt rekord. Målet är att minst fördubbla den summan. Det skulle rädda liv och ge människor fler friska år.
Forskning kan rädda liv och ge människor fler friska år. Forskningen lär oss att förutsäga och förebygga sjukdom samt ger oss bättre diagnostik, vård, behandlingar och läkemedel.
Vi berättar om forskningens resultat bland annat här på hemsidan och i vår tidning Forskning för hälsa. Vi ger också ut Effektrapporten varje år, med korta fakta om forskningsläget. Ytterligare ett sätt att följa vår verksamhet är att prenumerera på vårt nyhetsbrev eller att följa Hjärt-Lungfonden på Facebook.
Forskning
