I Sverige får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som de rekommenderade max 6 gram per dag.

En för hög konsumtion av salt ökar risken för högt blodtryck. Ett högt blodtryck i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Enligt en undersökning som Institutet för hälsoekonomi i Lund har utförts för vår räkning beror 10 procent av stroke-fallen och 22 procent av ischemisk hjärtsjukdom i Sverige på ett allt för högt saltintag.

Ca 70 % av saltet vi får i oss kommer från mat vi köper

Omkring 70 procent av det salt vi konsumerar kommer från mat vi köper i butiken. Det är livsmedel som bröd, ost, kött och charkprodukter, färdigmat som soppa och såser och färdiga rätter. Även restaurangmat innehåller såklart salt. Många vanliga livsmedel innehåller lite för mycket salt så på en dag överskrider det rekommendationen.
För att minska intaget av salt behöver livsmedelsproducenterna och restaurangerna sänka saltet, det har redan skett i många länder i så kallade frivilliga saltsänkningsprogram. Dessa program leds oftast av myndigheterna i de olika länderna. I Sverige har vi ännu inte något sådant saltsänkningsprogram, men det finns flera saker som du själv kan tänka på för att sänka ditt saltintag i väntan på att livsmedelsindustrin sänker.

Hur du själv kan dra ner på saltet

  1. Börja med att salta mindre själv när du lagar mat, det går att dra ner succesivt på saltet och ändå tycka att det smakar bra. Vi har en saltpreferens som går att sänka om man gör det succesivt.

  2. När du saltar själv – välj salt med jod.

  3. Prova att smaksätta med andra kryddor som lök, vitlök och olika kryddor.

  4. Välj livsmedel med mindre mängd salt när du handlar. Salt måste vara deklarerad på förpackningen så det går att jämföra.

  5. Välj livsmedel med Nyckelhålet – de innehåller mindre mängd salt.

Lär dig mer om högt blodtryck

Hjärt-Lungfondens dietist ger dig konkreta tips via e-post. Anmäl dig idag och få forskningsbaserade råd!

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med vår dataskyddspolicy

Livstilsprofessor Mai-Lis Hellénius, Karolinska institutet och dietist Anette Jansson från Hjärt-Lungfonden.