Berättelser från drabbade och anhöriga

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdomar än något annat. Gammal eller ung, rik eller fattig – vem som helst kan drabbas. Det gäller dig, dem du bryr dig om och varje människa du möter. Det gäller oss alla.

Här har vi samlat några berättelser från både drabbade och anhöriga som på olika sätt fått uppleva hjärt- och lungsjukdomar, och hur pandemin har påverkat dem.

Forskning är lösningen för att fler liv ska räddas. Men den behöver din hjälp, nu mer än någonsin!

Evelina lever med hjärtsvikt och är i riskgrupp. Så här säger hon om tillvaron under pandemin.

"Jag pluggar hemifrån tillsammans med min dotter som fått tillåtelse att få sin undervisning hemifrån på grund av min oro. Det går väldigt bra! Vi pluggar, går på promenader, åker pulka, pysslar och har filmkvällar."

Ulla föddes med ett hjärtfel och opererades till slut som vuxen. Hon har fått mycket hjälp av anhöriga det senaste året.

"Min son och hans fru har “förbjudit” mig att besöka affärer, apotek och umgås med vänner i större sällskap, då det kan vara svårt att hålla avstånd. Därför handlar de åt mig en gång i veckan. Men jag ser fram emot vaccinering som har startat!"

Robin förlorade sin mormor i KOL, och kunde på grund av pandemin inte träffa henne den sista tiden.

"Jag var i Norrland mycket när jag var barn. Det blev att vi sågs mindre när jag blev vuxen och har mitt liv i Lidköping. Vi skulle setts i somras, men det blev inget på grund av pandemin. Det är tungt att inte kunna träffa morfar som nu lever ensam."

Sara lever med högt blodtryck och för hög puls. Trots pandemin försöker hon ha en positiv inställning.

"Jag är försiktig då jag tillhör riskgrupp, men jag försöker också ha tålamod att även detta kommer gå över till slut. Och då hoppas jag att vi också lär oss något av det, värdesätter våra nära ännu högre och också är fortsatt rädda om vår miljö."

Var med och bidra till nya forskningsgenombrott!

Skänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.

Stöd forskningen