Covid-19 och lungsjukdom
Vi genomförde en extra satsning på forskning relaterad till covid-19. Här av vi samlat forskningsprojekt om covid-19 och lungsjukdom.
Docent Caroline Stridsman, Umeå universitet och Sunderby sjukhus, Luleå
Projektet kommer att påvisa vilka personer med astma och KOL som kan förväntas vara i risk för allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Registerstudie som syftar till att påvisa vilka riskfaktorer hos personer med astma och KOL som kan orsaka ett allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19. Forskarna vill använda Luftvägsregistret och kombinera det med nationella register som Svenska intensivvårdsregistret, Patientregistret och Dödsorsaksregistret.
Professor Jonas Erjefält, Skånes universitetssjukhus, Lund
Av oklar anledning utvecklar vissa covid-19-patienter – men inte andra - allvarliga lungskador med livshotande andnöd. I detta projekt vill forskarna hitta förklaringen genom att kartlägga de immunologiska reaktioner som orsakat lungsvikt hos de hårt drabbade patienterna. Genom ett internationellt nätverk får forskarna tillgång till unika lungprover från patienter som avlidit i svår covid-19.
Professor Lars Larsson, Karolinska institutet, Stockholm
Behandling med ett diabetesläkemedel antas kunna motverka de negativa effekterna på andningsmuskulaturen vid respiratorbehandling. Forskarna vill genomföra en klinisk studie på 70 covid-19-infekterade intensivvårdspatienter, som antingen får läkemedlet eller placebo. Stämmer hypotesen kan läkemedlet bli ett mycket viktigt tillskott i omhändertagandet av covid-19-patienter i intensivvården.
Överläkare Blomberg Anders, Norrlands universitetssjukhus, Umeå
Vid obduktion av patienter som avlidit av covid-19 har det rapporterats att lungorna varit fyllda med en klar, flytande gelé. Forskarnas hypotes är att denna består av bindvävssubstansen hyaluronan. De vill analysera om så är fallet genom att studera lungvävnad och lungvätska från avlidna covid-19-patienter. Stämmer hypotesen finns två befintliga behandlingsalternativ att tillgå för att minska nivåerna av hyaluronan i lungorna.
Professor Birgitta Henriques Normark, Karolinska Institutet
Projektet ska undersöka om samtidiga bakteriella infektioner orsakar ökad dödlighet hos patienter med covid-19, analogt med vad som gäller vid andra influensainfektioner. Forskarna vill ytterst noggrant undersöka 100 insamlade prover från luftvägarna hos respiratorvårdade och sjukhusvårdade covidpatienter. Projektet kan bland annat bidra med viktig information om antibiotikabehandling.
Professor och överläkare Bo Nilsson, Uppsala Akademiska sjukhuset
Vissa covid-19 patienter utvecklar svår lungsjukdom. Dessa patienter har en kraftig aktivering av det medfödda immunsystemet. Forskarna vill i detta projekt mäta och grundligt analysera markörer för det medfödda immunsystemet i blodprover från covidpatienter. Den ökade kunskapen kan möjliggöra användning av godkända läkemedel vid covidinfektion, samt i förlängningen bättre diagnostik och skräddarsydd behandling.
Professor Stefano Romeo, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Studien undersöker den mänskliga genetikens koppling till covid-19-infektion. Forskarna strävar efter att hitta genetiska faktorer som bidrar till att vissa covidpatienter utvecklar livshotande lungsjukdom och andra inte. För att nå dit vill forskarna använda en brittiska biobank där över 450 000 personer ingår. Studien kan utmynna i bättre och mer individualiserad läkemedelsbehandling samt lägre belastning på sjukvården.
Professor Gunilla Westergren-Thorsson, Skånes universitetssjukhus, Lund
Vissa covid-19 patienter uppvisar förändringar i lungvävnaden, så kallad fibros, som leder till nedsatt lungfunktion. Målet med studien är att identifiera de patienter med covid-19 som löper risk att utveckla lungfibros, vilket möjliggör behandling och därav minskning av patienter med allvarliga lungskador. Forskarna planerar att kartlägga de riskfaktorer som leder till fibros, såsom rökning och övervikt etc. i kombination med att identifiera fibros-specifika biomarkörer i blod från covid-19-patienter.
Docent Mats Bemark, Sahlgrenska universitetssjukhuset
I detta projekt utvecklas befintliga immunologiska metoder för att mäta immunförsvarets effektivitet vid covid-19-infektion. Forskarna vill sedan använda metoderna för att identifiera riskfaktorer för lungskada och faktorer som avgör skydd mot återinfektion. På sikt kan forskningen ge möjlighet att utveckla nya terapier som förhindrar lungskador hos covid-19-patienter.
Docent Magnus Dalén, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
Allvarlig lungpåverkan drabbar en liten andel av patienterna som insjuknar i covid-19. När respiratorvård inte räcker till kan mekaniskt cirkulationsstöd (ECMO) vara nödvändigt. Behandlingen är mycket krävande och vid covidinfektion har effektiviteten hittills inte utvärderats. I det här projektet vill forskarna utvärdera ECMO-behandling hos patienter med allvarlig covid-relaterad lungpåverkan i ett multinationellt register. Studien kan ge viktig ny kunskap om ECMO-behandling av covid-19-patienter.
PhD Daniel Andersson, Karolinska Institutet
I dagsläget finns få bevisat effektiva behandlingar att erbjuda patienter som utvecklar allvarlig covid-19 sjukdom. Studien ska undersöka om ett läkemedel som i dag är en etablerad behandling för astma kan förbättra utfallet för patienter med covid-19 som läggs in på sjukhus för syrgasbehandling.