Covid-19 och hjärtsjukdom
Vi genomförde en extra satsning på forskning relaterad till covid-19. Här har vi samlat forskningsprojekt om covid-19 och hjärtsjukdom.
Leg.läkare Araz Rawshani, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg
Det finns signaler på att hjärtstopp har blivit vanligare under covid-19-epidemin. Forskarna planerar därför en registerbaserad studie där de vill ta reda på hur pandemin påverkat förekomsten av plötsliga hjärtstopp i Sverige, och om hjärtstoppen har förändrats till sin karaktär. Studien ska också kartlägga riskfaktorer för hjärtstopp hos personer med hög risk för allvarlig covid-19.
Docent Björn Redfors, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg
Det finns idag effektiva, livräddande behandlingar vid hjärtskador som hjärtinflammation och hjärtinfarkt. Behandlingarna kan rädda liv - om de ges till rätt patienter. Forskarna vill i denna studie hitta ett snabbt och pålitligt sätt att skilja mellan olika typer av hjärtskador som kan uppstå i samband med covid-19-infektion. Någon sådan metod finns inte idag, och studien har därför potential att rädda liv.
Professor Henrik Engblom, Karolinska institutet, Stockholm
Studie som ska inkludera 150 personer som tidigare har sjukhusvårdats för covid-19 och haft påverkan på hjärtat. De undersöks med magnetkamera och ultraljud av hjärtat. Fynden från undersökningen kopplas till andra kliniska fynd under sjukdomstiden. Syftet är att öka förståelsen för sjukdomsmekanismer bakom hjärtkomplikationer vid covid-19. Med sådan kunskap kan både utredning och behandling av dessa patienter förbättras.