Shervin Razani: ”Att stötta forskningen är att förebygga sjukdom”

Shervin Razani programledare och entreprenör

Foto: Leonard Gren

Publicerad: 2024-09-09 | Uppdaterad: 2024-09-09

Shervin Razani har gjort sig känd som framgångsrik entreprenör och investerare. En av hans största förebilder var hans mamma, som under större delen av sitt vuxna liv kämpade mot hjärtsjukdom. 

– Att stötta forskningen är att förebygga sjukdom. Det gör att vi är bättre rustade när man själv eller någon närstående drabbas, säger Shervin Razani. 

Shervin Razani kom till Sverige som åttaåring, tillsammans med sin mamma, på flykt från krigets Iran. Familjen hamnade i Rinkeby och Husby, där Shervin växte upp under knappa villkor. I dag är han en av Sveriges mest framgångsrika entrepenörer, känd från SVT:s serie Draknästet. En av hans största förebilder var hans mamma, som drabbades av hjärtproblem redan i tonåren.  

– Hon var – och är fortfarande – en väldigt stor förebild för mig. Därför känns det självklart för mig att samla in pengar till forskning som kan bota och lindra lidandet för de som drabbas av hjärt- och lungsjukdomar. Forskningen och Hjärt-Lungfondens arbete är otroligt viktigt. När någon i ens närhet blir drabbad så förstår man hur mycket det betyder, säger Shervin Razani. 

Knackade dörr för att få jobb 

När familjen insåg att de inte skulle kunna återvända till Iran gick Shervins mamma runt och knackade dörr på alla företag och kontor i Rinkeby och Husby, tills hon slutligen fick jobb på en förskola. Shervin gick bredvid och fick därigenom lära sig grunden i att sälja – och att aldrig ge upp. 

– Hon var en otroligt positiv person, trots sin sjukdom. Hon hade en extrem energi och gav aldrig upp. På det sättet var hon en stor förebild för mig.  

Hans mamma opererades sammanlagt sju gånger under en 20-årsperiod, bland annat fick hon nya hjärtklaffar. Under den sista operationen fick hon en infektion, som ledde till att hon avled ett par år senare, endast 51 år.  

– Hon fick problem med hjärtat redan i tonåren och levde större delen av sitt vuxna liv med hjärtsjukdom. Det påverkade henne både mentalt och fysiskt. Operationerna och framstegen inom forskningen förlängde hennes liv med flera år. Men det var också väldigt tuffa operationer och det var otroligt jobbigt innan varje operation. På det sättet levde jag med sjukdomen länge. 

Att stötta forskning är att förebygga sjukdom

Mammans sjukdom fick honom att inse hur viktig forskningen är.  

– Tack vare forskningen är det nu mycket fler som överlever hjärt- och lungsjukdomar än tidigare. Det är så många som drabbas av hjärt- och lungsjukdomar, och det kan vara en närstående till dig. När man lyckas förlänga ett liv eller bota en sjukdom så ger det så enormt mycket glädje till alla närstående. Då förstår man också hur viktig insatserna för forskningen är.  

Han ser forskningen som ett sätt att förebygga sjukdom – och uppmanar därför alla som kan att bidra.  

– Att stötta forskningen är att förebygga sjukdom. Det gör att vi är bättre rustade om man själv eller någon närstående drabbas. Väldigt många drabbas ju – statistiskt sett är det sannolikt att man själv drabbas någon gång i livet.

Programledaren Shervin Razani

Vill du också stödja forskningen mot våra största folksjukdomar?

Swisha i så fall en gåva, det tar bara någon minut. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med. 

Ditt mobilnummer