Louise Derk: “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”
Foto: Leonard Gren
Publicerad: 2024-09-09 | Uppdaterad: 2024-09-09
Louise Derk har jobbat på Hjärt-Lungfonden i 15 år. Men det var först när hennes föräldrar drabbades som hon verkligen insåg hur viktig forskningen är.
– Det blev så otroligt tydligt vilket lidande det är för dem som drabbas – och för alla närstående. Genom att stötta forskningen kan vi bidra till att färre människor lider och dör i onödan. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Louise Derk.
Louise Derk jobbar på Hjärt-Lungfondens insamlingsavdelning. Det innebär att hon är ansvarig för att de som vill skänka pengar till forskningen bemöts korrekt – och att så mycket som möjligt av deras pengar går till forskningen.
– Mitt uppdrag är att hjälpa givarna och se till att deras gåvor hanteras korrekt. Vi är bara en mellanhand mellan givarna och forskarna. Vårt jobb är att se till att forskarna får möjlighet att fortsätta sin forskning, så att färre människor insjuknar och dör i hjärt- och lungsjukdomar.
Om man inte har hälsan så är livet inte så lätt
För drygt ett år sedan drabbades både hennes mamma och pappa av problem med hjärtklaffarna. Hennes 92-åriga mamma genomgick en operation, medan hennes 97-åriga pappa bedömdes vara för gammal.
– Om man inte har hälsan så är livet inte så lätt. Det är inte lätt för de som drabbas, men det är även svårt för de som står bredvid och ser sin nära kämpa i sin sjukdom. Det räcker med att gå till min mamma och pappa för att se hur svårt det är. Kan forskningen hjälpa oss att slippa det här så gör vi något otroligt viktigt. Jag vill bidra till att färre människor ska behöva lida och dö i onödan.
Enorm skillnad på att överleva och att leva
För henne har föräldrarnas problem gett henne en större förståelse för de som drabbade.
– Det har blivit så otroligt tydligt att det är ett lidande att vara drabbad. Det är en enorm skillnad på att överleva och att leva. Även om man överlever vill man också kunna leva. Ju mer vi kan bidra till forskningen desto större blir chansen att förhindra sjukdom – och att ge drabbade ett bättre liv efteråt. Då behövs pengar för att forskningen ska komma dit, säger Louise Derk.
Under alla år som ansvarig för Hjärt-Lungfondens gåvoservice har hon många gånger blivit imponerad och fascinerad av de som väljer att skänka pengar till forskningen. Inte minst av den vilja som finns att bidra – oavsett förmåga.
– Många av våra givare sitter med en liten pension, som ska räcka till allt. Ändå väljer de att skänka pengar till oss. Det gör att man känner sig väldigt ödmjuk. Då är det vårt ansvar att se till att de pengarna går till forskning, att de får ett värdigt bemötande och att vi visar att deras gåvor är viktiga, säger Louise Derk.
Man vill göra något gott för andra
De flesta som väljer att skänka pengar till Hjärt-Lungfonden har själva drabbats av sjukdom, eller har någon i sin närhet som gjort det.
– Man vill göra något gott för andra, vilket är fantastiskt. För många är det också ett sätt att säga tack för att man själv eller någon närstående överlevt en svår sjukdom. Man vet att den personen inte hade överlevt om inte forskningen hade kommit så långt. När man sett att forskningen gör skillnad kan man tacka genom att ge en gåva, säger Louise Derk.
Vill bidra till något större
Louise Derk tror att den viktigaste drivkraften hos de som skänker pengar är att bidra till något större – till att färre ska bli sjuka och dö i framtiden.
– Tillsammans kan vi bidra till att färre människor blir sjuka och dör i våra största folksjukdomar. Men det kan vi bara göra tack vare våra givare. Och då menar jag alla givare – oavsett hur stora eller små gåvorna är. Det är privatpersoner som står bakom de pengar vi delar ut till forskning, inte staten. Då måste vi vara omtänksamma, lyssna, visa respekt och ha en bra relation med våra givare, säger Louise Derk.