Stjärnkocken Danyel Couet: ”Jag insåg att jag behövde göra en förändring”

Krögaren och stjärnkocken Danyel Couet utanför sin restaurang

Publicerad: 2024-07-03 | Uppdaterad: 2024-07-03

På den franskinspirerade restaurangen Allegrine i Stockholm är det inte bara maten som är i fokus. Stjärnkrögaren Danyel Couet har gjort en personlig resa mot bättre hälsa och vill nu, tillsammans med sina gäster, hjälpa till att rädda liv genom att öka medvetenheten kring hjärtsjukdomar och hur viktig forskningen är. 

Danyel Couet är en av Sveriges mest kända kockar. Förutom att tävla i Årets kock har han varit med i flera matlagningsprogram på tv. Sedan sex år tillbaka driver han restaurangen Allegrine i Stockholm. Som kock och krögare har Danyel Couet levt ett hektiskt liv, och för några år sedan bestämde han sig för att ta bättre hand om sin hälsa.  

– Jag insåg att jag behövde göra en förändring. Jag jobbade hårt och levde inte särskilt hälsosamt, vilket påverkade både min fysiska och psykiska hälsa negativt. Att flera av mina släktingar har hjärtproblem fanns också där i bakhuvudet.

Tänk vad ett litet batteri kan göra

Förra året fick Danyel Couets pappa en pacemaker inopererad och från att ha haft problem med hjärtat som ibland slog väldigt snabbt och ibland väldigt långsamt, fick han återigen ett jämnt och stabilt hjärtslag. 

– Det var fantastiskt att se hur hans liv förändrades och hur han fick energin tillbaka. Min pappa  är 81 år gammal, men plötsligt kändes han 20 år yngre. Det är otroligt vad ett litet batteri kan göra.

Krögaren och stjärnkocken Danyel Couet bakom bardisken inne på sin restaurang

Kopplingen mellan mat och hälsa

Danyel Couets förhoppning med sin hälsosatsning var att om inte förlänga sitt liv så åtminstone inte förkorta det. Han började att äta regelbundet och träna på ett sätt som passade honom bättre – fokus låg på att må bra, inte att se bra ut.

– Jag stör mig på idealet att man ska vara så tajt och muskulös även i min ålder, det är inte hälsosamt. Som krögare ser jag dagligen kopplingen mellan mat och hälsa och hur rätt kost kan göra stor skillnad.

Vill öka medvetenheten

Med sin pappas operation nära i minnet och medvetenheten om att hjärtproblem i många fall kan förebyggas, har Danyel Couet ställt ut QR-koder på borden på Allegrine för information om och insamling till Hjärt-Lungfonden.

Dessutom lottar han ut en middag för två personer till någon som är med och bidrar och swishar in pengar till insamlingen. Initiativet är en del av Hjärt-Lungfondens upprop mot våra mest dödliga sjukdomar. 

– Jag vill få ut budskapet att det tack vare forskningen finns sätt att förhindra och behandla hjärtsjukdomar. I Sverige upplever jag att vi ibland har en fatalistisk inställning när det gäller de här sjukdomarna – 'kommer det, så kommer det'. Men upptäcker man dem i tid går det i många fall att göra något åt dem. Genom att öka medvetenheten kring det här ämnet vill jag uppmuntra människor att engagera sig och skänka pengar till forskningen, både för sin egen och andras hälsas skull.

Vill du stödja Danyels insamling?

Swisha i så fall en gåva. Du väljer själv vad du vill bidra med - sedan är du med i utlottningen av en middag för två personer på Danyels restaurang Allegrine.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att ...

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.