Fem sätt att undvika saltet

Fem sätt att undvika saltet

I Sverige får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderat. Här är några bra tips på hur du kan undvika ett för högt saltintag.

En för hög konsumtion av salt ökar risken för högt blodtryck. Ett högt blodtryck i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Svenskarna får i sig ungefär dubbelt så mycket salt som rekommendationerna säger. Omkring 70 % av det salt vi konsumerar kommer från mat vi köper i butiken. För att minska intaget av salt behöver livsmedelsproducenterna sänka saltet i livsmedel, men det finns flera saker som du själv kan tänka på.

Fem tips för att minska på saltet

1. Välj varor med nyckelhålsmärkning.
2. Undvik charkprodukter och färdigmat såsom köttbullar m.m.
3. Sätt smak på maten med färska örter, vitlök, chili, ingefära eller lime.
4. Jämför salthalten i varor. Det kan skilja mycket mellan varumärken.
5. När du saltar själv - välj salt med jod.

I Sverige skulle antalet fall av stroke kunna minska med 10 procent och ischemisk hjärtsjukdom med 6 procent om vi minskade vårt saltintag med en tredjedel från dagens nivåer.