Svaren finns i våra kroppar

Den nya forskningsstudien, SCAPIS, ska ge svar på hur kost, livsstil, motion, stress och arv orsakar sjukdomar i hjärta, kärl och lungor. Forskarna kommer att kunna se nya samband - och rädda liv.

Sjukdomar i hjärta, kärl och lungor, är de främsta dödsorsakerna i Sverige och i övriga världen.

– Det är folksjukdomar som även drabbar unga. Vi forskare vill kunna skjuta upp insjuknande eller helt få bort dessa sjukdomar, säger professor Göran Bergström, professor i kardiovaskulär forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Svenskarna har blivit bättre på att ta hand om sin hälsa. Färre röker och allt fler motionerar, men allt fler blir tyngre.

Åderförfettningen i kärlen ser annorlunda ut

I dag handlar riskfaktorerna om övervikt och de metabola sjukdomarna, vilket sannolikt har bidragit till att åderförfettningen i kärlen har ändrat karaktär.

– Det är en ny kärlsjukdom som vi måste undersöka. Tidigare var placken i kärlen stora, inflammerade och hade såriga ytor. I dag är placken mindre och mer skrapade på ytan, vilket innebär att proppbildningen verkar uppstå på andra sätt än tidigare, säger Göran Bergström.

För att förstå de nya sjukdomarna gör forskare på universitetssjukhusen i Sverige gemensam sak och bygger upp en helt ny biobank. Den kan liknas vid ett enormt bibliotek fyllt av prover från 30 000 svenskar mellan 50 och 64 år.

– På sikt kan vi skapa en detaljrik bild av riskfaktorer och förstå vad som ligger bakom sjukdomarna – slutsatser som i sin tur kommer leda till viktiga upptäckter, säger Mark Divers, chef för den nationella biobanken BBMRI.se.

Blod- och salivprov ska avslöja hjärt-kärlsjukdom

SCAPIS är en ambitiös studie, och det tar flera år innan samtliga prover samlats in och kartlagts.

– SCAPIS är unik - en stor, bra genomtänkt och väl formgiven studie. Oavsett om man är norrlänning eller skåning blir man testad på samma vis, och det kommer att förbättra utfallet, säger Mark Divers.

Om tio till femton år är materialet i biobanken det största i världen. En målsättning är att kunna avslöja risk för sjukdom via ett enkelt blod- eller salivprov.