Minska saltet, öka smaken: Markiz hemlighet till smakrik mat

Kryddor är ett utmärkt sätt att minska mängden salt i maten eftersom de ger maten en komplex smak och doft utan att behöva tillsätta för mycket salt. För mycket salt kan både förstöra en måltid smakmässigt och vara skadligt för hälsan.

Det finns många olika kryddor att välja mellan, allt från svartpeppar, vitlök och ingefära till kryddor som kanel, kardemumma och saffran. Det är också bra att experimentera med olika kryddor och hitta de som man tycker om bäst. Därför frågade vi Markiz om hennes bästa kryddtips:

  1. Få fram smakerna på dina kryddor! Grundregeln är att alltid hetta upp kryddorna i en torr panna eller i varm olja. Det som händer när kryddan hettas upp är att aromerna och smakerna kommer fram.

  2. Balansera smakerna söt, salt, surt och beskt i maten. Försök att hitta sältan i råvarorna. Om du tex. gör en sallad med fetaost undvik då att även salta. Marinera ditt kött eller kyckling med valfria kryddor och undvik att salta i marinaden. Avsluta i stället med att salta om det behövs.

Markiz favoritkryddor

Oregano är en bra krydda att använda för att minska på mängden salt i maten. Den har en aromatisk och kryddig smak och tillfredsställer liknande typ av smakbehov som salt gör, vilket gör att det är ett bra alternativ. Oregano är perfekt för att ge smak till rätter som pasta, pizza och kötträtter.

Spiskummin är en annan krydda som är utmärkt för att minska intaget av salt. Den har en kraftfull och varm smak med toner av bittra, peppriga och citrusaktiga smaker. När den värms upp frigörs även dessa smaker. Spiskummin är perfekt för att använda i allt från grytor, soppor och kötträtter.

Chili är en krydda som ger en kick till vilken måltid som helst. Den är kraftfull och smakar gott i soppor, grytor, dressingar, marinader, pizza och pasta. Chili är perfekt för att ge ett extra sting till många olika maträtter.

Goda salternativa recept