Kryddig blomkål med sallad på björnbär, päron och getost

Markiz recept
4 st
40 min

Ingredienser

  • 4 skivor blomkål alt. urbenade kycklingklubbor med skinn
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 krm chiliflakes
  • Olja till stekning

Sallad

  • 2 st päron
  • 2 st polka- eller rödbetor, skurna i bitar och ugnsrostade
  • 70 g grönkål, stekt i olja
  • 250 g björnbär (alt. granatäpple eller fikon under våren)
  • 200 g saltsnål getost*
  • 2 tsk citronskal, finrivet
  • 1 msk citronjuice, färskpressad
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl valnötter
  • 2 tsk honung
  • Mald peppar efter smak
  • Mynta för topping

Gör så här

  1. Skiva blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor.
  2. Blanda olivolja, spiskummin, chiliflakes, peppar och marinera blomkålsskivorna/kycklingen.
  3. Blomkål: Stek blomkålsskivorna gyllene i ca 4 minuter på båda sidor.
  4. Om du använder kyckling: Stek kycklingen i en panna med skinnet nedåt i ca 5–6 minuter på medelvärme. Skinnet ska vara krispigt. Vänd kycklingen och stek 1 minut på köttsidan. Ugnsstek färdigt köttet på 150 grader i varmluftsugn (175 grader vanlig ugn) i ca 15 minuter.
  5. Skiva upp betorna fint och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg. Hacka därefter grönkålen grovt och stek lätt tillsammans med olja och peppar tills kålen mjuknat.
  6. Lägg nötterna i stekpannan och låt dem få färg. Häll i honungen och låt koka in. Låt svalna något och hacka dem grovt.
  7. Skär päronen i bitar.
  8. Blanda betor, grönkål, päron och björnbär i en skål (använd gärna bär och frukt som är i säsong, exempelvis granatäpple eller fikon på våren).
  9. Bryt osten i bitar och lägg på. Rör sedan ihop citronskal och -juice, olivolja och peppar i en separat skål.
  10. Skiva kålen/kycklingen och ringla dressingen över salladen.
  11. Toppa med nötter och mynta och servera tillsammans med kålen/kycklingen.

* Hjärt-lungfonden tipsar: om du eftersträvar att skapa en måltid med ännu mindre salt kan du byta ut getosten mot linser eller kikärtor.

Är salt så gott som vi tror?

Vi bad Markiz Tainton att ta sig ut på stan för att ta tempen på svenska folket och deras saltintag. Tänker vi på hur mycket salt vi äter? Och hur minskar man sitt saltintag?

Ge oss salternativ!