Ingredienser
- 4 skivor blomkål alt. urbenade kycklingklubbor med skinn
- 3 msk olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 krm chiliflakes
- Olja till stekning
Sallad
- 2 st päron
- 2 st polka- eller rödbetor, skurna i bitar och ugnsrostade
- 70 g grönkål, stekt i olja
- 250 g björnbär (alt. granatäpple eller fikon under våren)
- 200 g saltsnål getost*
- 2 tsk citronskal, finrivet
- 1 msk citronjuice, färskpressad
- 3 msk olivolja
- 1 dl valnötter
- 2 tsk honung
- Mald peppar efter smak
- Mynta för topping
Gör så här
- Skiva blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor.
- Blanda olivolja, spiskummin, chiliflakes, peppar och marinera blomkålsskivorna/kycklingen.
- Blomkål: Stek blomkålsskivorna gyllene i ca 4 minuter på båda sidor.
- Om du använder kyckling: Stek kycklingen i en panna med skinnet nedåt i ca 5–6 minuter på medelvärme. Skinnet ska vara krispigt. Vänd kycklingen och stek 1 minut på köttsidan. Ugnsstek färdigt köttet på 150 grader i varmluftsugn (175 grader vanlig ugn) i ca 15 minuter.
- Skiva upp betorna fint och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg. Hacka därefter grönkålen grovt och stek lätt tillsammans med olja och peppar tills kålen mjuknat.
- Lägg nötterna i stekpannan och låt dem få färg. Häll i honungen och låt koka in. Låt svalna något och hacka dem grovt.
- Skär päronen i bitar.
- Blanda betor, grönkål, päron och björnbär i en skål (använd gärna bär och frukt som är i säsong, exempelvis granatäpple eller fikon på våren).
- Bryt osten i bitar och lägg på. Rör sedan ihop citronskal och -juice, olivolja och peppar i en separat skål.
- Skiva kålen/kycklingen och ringla dressingen över salladen.
- Toppa med nötter och mynta och servera tillsammans med kålen/kycklingen.
* Hjärt-lungfonden tipsar: om du eftersträvar att skapa en måltid med ännu mindre salt kan du byta ut getosten mot linser eller kikärtor.