Tips för att minska saltkonsumtionen

Visste du att den största delen av saltet vi får i oss kommer från matvaror vi köper i butik? Här listar vi fem sätt att minska ditt saltintag!

  1. Läs på förpackningen
    Jämför salthalten per 100 g för olika alternativ när du ska köpa ett sorts livsmedel, till exempel bröd, chark och färdigrätter. Välj det med lägst salthalt.

  2. Leta efter nyckelhålet
    Nyckelhålsmärkningen hittar du på varor som utgör ett nyttigare val inom sin livsmedelsgrupp – mat med mindre salt och socker, mer fullkorn och fibrer samt mindre och nyttigare fett. Nyckelhålet är en bra vägvisare till mindre salt!

  3. Trappa ner successivt
    Är du van vid den salta smaken kan det vara bra att trappa ner på saltet under en period. Det tar upp till fem veckor att ställa om smaklökarna, så på en månad hinner du vänja dig och känna fler smakämnen i maten.

  4. Laga mat i ugnen
    Ugnsbaka mat, till exempel rotfrukter, utan att salta dem. Då utvecklas och koncentreras andra smaker samtidigt som man behåller saftigheten i grönsaken (då inget salt finns som drar ur vätskan). Salta strax innan servering. Salt på ytan ökar saltsmaken utan att man behöver salta så mycket.

  5. Provsmaka mer
    Smaka på maten innan du tillsätter extra salt! Många saltar på maten av ren vana, så låt saltkaret stå någon annanstans än på matbordet.

Vanliga frågor och svar om salt |

Illustration högt blodtryck

Högt blodtryck

Högt blodtryck räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck.

Lär dig mer om högt blodtryck

Är salt så gott som vi tror?

Vi bad Markiz Tainton att ta sig ut på stan för att ta tempen på svenska folket och deras saltintag. Tänker vi på hur mycket salt vi äter? Och hur minskar man sitt saltintag?

Ge oss salternativ!