Lammstek kryddad med rosmarin serverad med fullkornsbulgursallad med mycket färg

Lammstek på en skärbräda.

Lamm är den perfekta påskmaten. Här med lätta tillbehör med mycket grönt.

6 st
60 min

Ingredienser

  • 1 kg urbenad lammstek
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja

Bulgursallad

  • 2 dl fullkornsbulgur
  • 1 röd paprika, urkärnad och hackad
  • 1 gul paprika, urkärnad och hackad
  • 1 rödlök, skalad och hackad
  • 1 stort knippe hackad bladpersilja, cirka 2 dl
  • ½ citron, saften
  • olivolja

Yoghurtsås

  • 2 dl lätt turkisk yoghurt, 3%
  • 1 tsk stark sås t ex, harissa, tabasco eller sriracha

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lammsteken med rosmarin, vitlök, salt och peppar samt olivolja.
  3. Bryn köttet runtom i lite olja i en stekpanna så det får vacker färg.
  4. Lägg köttet i en ugnsform och stek i mitten av ugnen till 68-70 grader. Låt svalna och skär upp i tunna skivor.
  5. Koka fullkornsbulgur under tiden köttet är i ugnen enligt anvisning på paketet.
  6. Stek paprika och lök i lite olivolja och blanda i bulgurn tillsammans med persilja. Pressa i citron och rör i lite olivolja.
  7. Rör ihop yoghurtsåsen och servera till, tillsammans med en matig grönsallad, gärna med gröna bönor.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept