Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer information

Stäng

Hjärtinfarkt - vad är det?

Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötslig bildas i något av hjärtats kranskärl. När en spricka uppstår i placket bildas hastigt en liten klump koagulerat blod. När klumpen växer till en propp som täpper till blodkärlet avbryts blodets genomströmning.

Fakta hjärtinfarkt
  • Hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp plötsligt bildas i något av hjärtats kranskärl.
  • Sjukdomen är den vanligaste dödsorsaken i Sverige med 28 000 drabbade varje år.
  • Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat med en tredjedel på tio år.
  • Hjärt-Lungfondens mål för forskningen är bland annat att halvera antal drabbade av hjärtinfarkt inom tio år.
  • För dig som nyligen har drabbats av hjärtinfarkt har vi sammanställt en miniskrift om hjärtinfarkt som du enkelt kan skriva ut. 

Proppen leder till allvarlig syrebrist i den del av hjärtmuskeln som försörjs av kranskärlet och smärta uppstår. Den del av hjärtat som inte får syre skadas allt allvarligare ju längre det dröjer innan proppen lösts upp. Är syrebristen långvarig dör hjärtmuskelcellerna. Skadan som då uppstår kallar vi hjärtinfarkt. Hjärtmuskelvävnad som dött kan inte återbildas. I stället ersätter kroppen den döda delen av hjärtmuskeln med ett bindvävsärr. Delar av det drabbade muskelpartiet kan dock få viss blodförsörjning via angränsande blodkärl. Läkningstiden efter en infarkt är ungefär sex veckor.

Den vanligaste dödsorsaken

Hjärt-kärlsjukdom är den absolut största folksjukdomen i vårt land och akut hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland hjärt-kärlsjukdomarna. Ca 28 000 personer drabbades av hjärtinfarkt i Sverige 2013. Ca 7 700 dog av sin infarkt. Forskning och vård inom hjärtinfarkt har varit väldigt framgångsrik de senaste 30 åren. Antalet hjärtinfarkter i samhället har minskat och dödligheten har halverats. Trots dessa framsteg är fortfarande hjärtinfarkt en av våra stora folksjukdomar och hjärtsjukdom den vanligaste orsaken till för tidig död.

Vilken forskning behövs?

Genom att bättre identifiera de personer som ligger i riskzonen så kommer forskningen kunna rädda många liv. Detta kommer att göras genom en bättre individanpassad behandling. Forskare på sex universitetssjukhus genomför just nu en världsunik forskningsstudie som heter SCAPIS. Deras mål är att kunna förutse hjärtsjukdom utifrån ett enkelt blodprov. Och sedan förhindra att den uppstår. Om de ska lyckas hänger på pengar. Statens bidrag täcker bara en liten del. Det är Hjärt-Lungfonden, genom våra givare, som finansierar den allra största delen av svensk hjärtforskning.

Texten baseras på Hjärt-Lungfondens skrift om hjärtinfarkt som är faktagranskad av professor Paolo Parini, överläkare, Karolinska universitetssjukhuset.

Senast uppdaterad 2015-08-24

Mer läsning

2015-08-24

Mål för forskningen: Halvera antalet hjärtinfarkter

Varje år drabbas 30 000 svenskar av hjärtinfarkt och 7 700 av dem dör. Tack vare forskningen kan fler liv räddas och människor i riskzonen kommer att upptäckas innan de ens har drabbats.

Läs mer

2015-08-24

Hjärtinfarkten var ett mysterium

Hon spelade innebandy på division 1-nivå, rökte inte och hade varken övervikt, högt blodtryck eller diabetes. Ändå fick hon en hjärtinfarkt, bara 18 år gammal. Ett mysterium för läkarna, men också för Lisa Christensson som tycker att upplevelsen...

Läs mer

2015-08-24

Livet är gott också med dialys

Närmare en miljon svenskar har problem med njurarna. Nedsatt njurfunktion är en lika stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom som diabetes. Bertil Asplund, 75, lever med dessa riskfaktorer.

Läs mer

2015-08-24

Arne Hegerfors fick tillbaka gnistan

Inom loppet av ett halvår drabbades Arne Hegerfors av både hjärtinfarkt och stroke. Det var på målsnöret att Sveriges mest folkkäre sportkommentator klarade sig.

Läs mer

2014-03-03

Kampanj om hjärtinfarkt

– Hjärtsjukdom är den sjukdom som flest dör av idag. Jag är själv drabbad. Tack vare hjärtforskningen och skickliga läkare kan jag leva vidare.

Läs mer

2015-08-24

Hjärtrehabilitering ger Jan-Olof ett gott liv

Jan-Olof Blomster bor i Björkvik, tre mil från Katrineholm. Det är han glad över. På Kullbergska sjukhuset får han nämligen Sveriges bästa hjärtrehabilitering.

Läs mer

2012-11-12

Vinnande hjärtarbete vid Kullbergska sjukhuset

Det är ett målmedvetet och idogt teamarbete som har gjort hjärtvården vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm till Sveriges bästa.

Läs mer

2014-10-14

Forskning hjärtinfarkt

Stora framsteg har under de senaste åren gjorts inom behandling av hjärtinfarkt och instabil kranskärlssjukdom. Antalet hjärtinfarkter är färre och dödligheten har minskat med ett par procent varje år de senaste årtiondena. Men fortfarande är...

Läs mer

2015-08-24

Utmaningar för hjärtforskning

Trots att kvaliteten på hjärtsjukvården ökar står vi inför många utmaningar i arbetet mot sjukdom i hjärta och kärl. En anledning är att vi blir allt äldre. En annan anledning är att vi blir allt fetare.

Läs mer

2015-08-24

Alla kan drabbas av hjärtinfarkt

Att kraftigt överviktiga rökare som äter skräpmat och tar bilen överallt drabbas av hjärtinfarkt kommer sällan som en överraskning. Mer förvånad står omgivningen när en vältränad kollega med sunda matvanor drabbas mitt i vardagen. Men riskfaktorer...

Läs mer

2015-08-24

Varje minut räknas

Helena åkte i ilfart till sjukhuset, kom snabbt in i operationssalen och en ballongvidgning förbereddes. Varje minut räknades. Just då fick hon frågan: Kan du tänka dig att vara med i en forskningsstudie…?

Läs mer

2014-09-22

Sundkurs

Sundkurs är ett webbaserat utbildningsprogram om livsstil som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Det vänder sig både till sjukvården och till allmänheten och är en unik satsning för hjärthälsan.

Läs mer

2015-08-24

Hjärtinfarkt i släkten

Trots att hennes pappa och två farbröder hade avlidit i hjärtinfarkt trodde inte Maj Wänstrand att hon skulle drabbas. Men en dag för fem år sedan mådde hon plötsligt dåligt. Hon trodde det var influensa men det var hjärtat.

Läs mer

2015-08-24

Yoga för hjärtat

Medicinsk yoga sänker nivåerna på både blodtryck och stresshormon hos patienter som genomgått en hjärtinfarkt. Danderyds sjukhus i Stockholm är först i Norden med att erbjuda yoga som en del i sitt hjärtrehabiliteringsprogram.

Läs mer