”En självklarhet att Hjärt-Lungfonden ska få min kvarlåtenskap”

När månadsgivaren Franz Čech, 80 år, upprättade sitt testamente valde han att testamentera en del av sin kvarlåtenskap till Hjärt-Lungfonden. Han har inga egna barn och vill därför att hans arv tillfaller en seriös organisation där pengarna gör nytta.

– Hjärtforskningen gagnar alla människor. Jag har själv haft glädje av Hjärt-Lungfondens arbete så valet var enkelt, säger Franz Čech.

Det var vid en rutinundersökning som hans oregelbundna hjärtslag upptäcktes. Vid 66 års ålder diagnostiserades han med förmaksflimmer, men diagnosen påverkade inte hans liv nämnvärt förrän nästan tio år senare.

Drabbades av hjärtstillestånd

Året var 2009 och Franz Čech satt på tunnelbanan när han kände sig yr och hans synfält mörknade. Han var då 75 år men hade inga problem att själv ta sig hem och trodde att problemen var över.

– Jag satt vid halv åtta-nyheterna och plötsligt blev allt svart. När jag vaknade till liv igen undrade jag om jag hade fått stroke, men allting fungerade som det skulle.

Franz Čech uppsökte vårdcentralen nästa dag. Han skickades vidare till hjärtkliniken på Södersjukhuset i Stockholm där han drabbades av ytterligare ett hjärtstillestånd innan han slutligen opererades.

”Jag vill nog tro att jag har flera år kvar. Men det är tryggt att testamentet ligger där det ska och att jag inte behöver bry mig mer om det.”

Ett arv som gör nytta

Sedan dess mår han bra och lever ett aktivt liv där han undervisar på KTH och går flera mil i veckan. Det tackar han sin pacemaker och hjärtforskningen för.

– Därför var det en självklarhet att Hjärt-Lungfonden ska få en stor del av min kvarlåtenskap. För mig är det viktigt att bestämma själv medan jag är i livet vad mitt arv ska gå till. Utan ett testamente skulle mitt arv gå till Allmänna arvsfonden utan att jag skulle veta vad det gör för nytta.

När Hjärt-Lungfonden ordnade ett möte om testamente tog han därför tillfället i akt att prata med en jurist för att säkerställa att allt blir rätt. Därefter gick han på flera möten hos Hjärt-Lungfonden för att få mer information.

– Jag fick perfekt hjälp. Alla jag har mött här är väldigt rara och mycket engagerade människor.

Juristhjälp med testamentet

Via Hjärt-Lungfonden fick han tid hos en jurist som hjälpte till att upprätta testamentet.

Efter vidimering ordnade juristen med förvaring av testamentet. Franz Čech beskriver processen som oerhört enkel och smidig.

– Jag vill nog tro att jag har flera år kvar. Men det är tryggt att veta att testamentet ligger där det ska och att jag inte behöver bry mig mer om det.

Har du skrivit ett testamente? Se Att skriva testamente för tips och råd!