Fler ska överleva hjärtstopp

Varje timme dör någon av ett hjärtstopp i Sverige. Bara 550 av de 10 000 personer som drabbas varje år överlever. För att fler ska överleva behöver vi mer forskning som kan utveckla ny behandling.

Bli månadsgivare

Forskaren Leif Svensson ligger bakom en rad viktiga framsteg inom hjärtstoppsforskningen och många pågående projekt borgar för att det blir fler. 

Just nu leder Leif Svensson en studie med syftet att i ännu högre utsträckning än i dag rädda hjärnan vid plötsligt hjärtstopp. Vid hjärtstoppet upphör all cirkulation i kroppen och organen drabbas av syrebrist. Hjärnan är det organ som är allra känsligast för syrebristen, och för varje minut som går minskar chansen till överlevnad med 10 procent.

− Många hjärtstoppspatienter kanske överlever, men får hjärnskador. Därför pågår en studie där vi redan på plats, där patienten drabbats, kyler hjärnan med hjälp av en kateter som förs upp i näsan. Kylan kan bromsa den skada syrebristen orsakar. I maj ska vi utvärdera hur metoden fungerat på de första 500 patienterna, berättar Leif Svensson.

Ditt stöd räddar liv 

Vi kan rädda livet på hundratals som drabbas av hjärtstopp. Det är vad forskarna kämpar för och vad du kan bidra till! Som månadsgivare hjälper du forskningen nå nya genombrott!