"Saknaden går aldrig över."

Hjälp oss så att fler kan fira jul tillsammans.
Stöd forskningen med en julgåva.
Större gåvor belönas med en 
hjärtstartare från ViTri Medical. Du kan
välja att behålla hjärtstartaren eller donera
den vidare. Hjärt-Lungfonden kan tillsammans
med sin samarbetspartner ViTri Medical se till
att den placeras på bästa ställe för att maximera
samhällsnyttan. 

Hjärtsäkra företaget med en julgåva

Ge en gåva och visa era kunder och personal att ni stödjer livsviktig forskning. Skänker ni 20 000 kronor får ni dessutom en kurs i hjärt-lungräddning och ger ni 50 000 kronor får ni en hjärtstartare från vår samarbetspartner ViTri Medical.

Diplom & julkort

Visa personalen att du bryr dig

Diplom, julkort, banners och HLR-instruktion att sätta upp på jobbet.

Kurs i hjärt-lungräddning

Lär din personal rädda liv

Kurs i hjärt-lungräddning för upp till 12 personer och HLR-instruktion att sätta upp på jobbet. Diplom, julkort och banners.

Hjärtstartare

Hjärtsäkra ditt företag

Hjärtstartare och HLR-instruktion att sätta upp på jobbet. Diplom, julkort och banners.

Välj summa

Alla gåvor räknas

Skänk valfritt belopp, alla julgåvor är livsviktiga.

Företag som gett sin julgåva till Hjärt-Lungfonden

RetCon
Henrik Anderssons Byggnads AB
KonsultTeamet i Boden AB
Grensemat AB
Leksands Golfklubb
Stendals El AB
Råsjö Kross AB
DENTSPLY IH AB
Skog & Lantbruk Oskarshamn
Jonas beckman vvs-teknik Ab
Gammelhagen Eltjänst AB
bk beräkningskonsulter AB
SGB Media
Byggsystem Direkt AB
Ekonomiq i Norrort AB
HSBC Global Asset Management
John Deere Forestry AB
Trässbergs BK
Sommer Aperto Scandinavia AB
Erlandsson Bygg i Öst AB
N Lindbergs Transport & Container AB
Medisera Health AB
30-klubben
Curator AB
Svenska Industri Instrument SINI
Blomdahl Medical AB
IT System i Dalarna AB
Huddinge Dragspelsklubb
Tandlan AB
Bjuvs Gymnastikförening
Vingmed AB
Friskvårdskollen Stockholm AB
Objektvision AB
PrimeQ AB
Knutsgården konsult AB
HealthCap VIII Advisor AB
Grafoma Tryck & Design AB
Data Ductus
Hestra Markis
Smartab Hi-Tech Chemicals AB
Lasses El AB
Hjärtekransen
Coor Service Management AB
Träffpunkt Habo för pensionärer
GS Teknik Sweden AB
Swedmec AB
RefinedWiki AB
AB Edsbyns Elverk med dotterbolag
Skö AB
Kvänumbygdens Energi Ek för
Sikama AB
Edwards Lifesciences Nordic AB
Mötesplatsen i Norden AB
P I Petroleum Instrument & Service AB
Danske Bank
Grokareby Redovisning
Stiftelsen Nordens Biskops Arnö
Miljöassistans Norden AB
Smart Senior AB
SQL Service Nordic AB
Structor Bygg Malmö AB
Fullerö Hnadel, Café Villan
PRO föreningen FLEN
PENDING MEKANISKA VERKSTAD AB
MEJ Bygg AB
BeTek i Östersund AB
MABYCON AB
J.Östling & C.Sparf EL AB
SML Dentallaboratorium
Länsberg Förvaltnings AB
YouCall Sverige AB
Flinitab AB
Kymendöservice HB
Fotograf Jan Gyllensten AB
AB Hedbergs Mekaniska Verkstad
Jergo AB
Barkvik Shipping AB
Elis Design & Supply Chain Centre AB

"Hjärtstartaren borde vara lika självklar som brandsläckaren."

"Hjärtstartaren borde vara lika självklar som brandsläckaren."

Nästan 80 procent av svenska företag har ingen hjärtstartare på arbetsplatsen. Drabbas någon av ett hjärtstopp kan en hjärtstartare vara skillnaden mellan död och liv.

– Att ha en hjärtstartare borde vara lika självklart för alla företag som att ha en brandsläckare, säger Joakim Edqvist, chef och ägare för Västertorps Däck- och Bilservice.

På Västertorps Däck- och Bilservice söder om Stockholm arbetar åtta personer som möter en strid ström av människor. Folk stannar för att tanka, kommer till verkstaden för bilservice, däckbyten, svetsningar med mera.

Erfarenhet av hjärtsjukdom gjorde valet lätt

Ägaren Joakim Edqvist, 44, har egen erfarenhet av hjärtsjukdom. Han drabbades av kraftigt hjärtflimmer och opererades i somras.

– När något sådant händer ser man verkligen tillvaron i ett nytt ljus. Jag ville ge något tillbaka till Hjärt-Lungfonden och skänkte 50 000 kronor. Då fick vi samtidigt en hjärtstartare till vår arbetsplats. Vi har också startat en egen insamling till Hjärt-Lungfonden, och länkar till fonden på vår hemsida.

Joakim har varit med om att en kund kollapsade på grund av ett plötsligt hjärtstopp för några år sedan.

– Han var 62 år. Vi gav honom hjärt-lungräddning, en kvinna som var sjuksköterska hjälpte till direkt och ambulansen kom efter tio minuter. Men hans liv gick inte att rädda. Hjärtstopp är vanligare än vad många tror – och drabbar såväl äldre som yngre.

Så många som 78 procent av svenska företag har ingen hjärtstartare på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som Hjärt-Lungfonden har gjort bland små och medelstora företag.

De vanligaste skälen till att företagen inte har skaffat en hjärtstartare är att de känner att de har för lite kunskap eller att det kostar för mycket.

– Jag tror att många resonerar som jag gjorde: Självklart ska vi investera i en hjärtstartare – men så blir det inte av. Mitt råd till andra företagare är att göra det i dag, innan ni står där och bevittnar ett hjärtstopp, säger Joakim Edqvist.

En hjärtstartare kan rädda liv

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp – bara cirka 600 överlever. Får den drabbade hjärt-lungräddning samt en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter ökar chansen till överlevnad med hela 75 procent.

”Hjärt-lungsjukdom har alltid berört mig.”

”Hjärt-lungsjukdom har alltid berört mig.”

När Elisabeth Blomdahl var 10 år fick hennes pappa en hjärtinfarkt. Det ledde till att började hon började jobba som hjärt-och lungräddningsinstruktör vid sidan om jobbet som naprapat. Och nyligen bestämde hon sig för att skänka tio procent av sitt företags intäkter till Hjärt-Lungfonden.

– Det hade just börjat skymma när jag kom upp på verandan och såg att mamma stod och pratade med pappa som satt i soffan och höll sig för bröstet. Han var kallsvettig och blicken var orolig. Bröstet värkte och jag såg verkligen hur ont han hade, minns Elisabeth Blomdahl som i dag har hunnit fylla 34 år.

Elisabeths pappa la sig ner för att vila men värken släppte inte. 

– Då sa mamma ”nu ringer jag en ambulans”. Jag blev jätterädd och sprang in till min farmor och farfar, som bodde i grannhuset. När jag berättade för dem att pappa hade ont i bröstet och att en ambulans var på väg skrek farmor rakt ut ”nej, nu har han fått en hjärtinfarkt!”.

Hjärtinfarkten blev en nystart

– Som tur var klarade sig pappa. Det var en liten infarkt i nedre delen av hjärtspetsen och han fick snabbt rätt vård. Men han blev kvar ett tag på sjukhus och fick sedan chansen att åka till ett rehabiliteringshem i en månad så mycket blev annorlunda därhemma.

Händelsen för 24 år sedan blev en nystart för Elisabeths då 35-åriga pappa som ändrade livsstil helt. Han började träna mer och stressa mindre. I dag är cykling hans stora intresse och Vättern­rundan är bara ett av loppen på meritlistan.

Utbildar företag och privatpersoner i hjärt-lungräddning

Även för Elisabeth har pappans hjärtinfarkt satt sina spår. I dag arbetar hon som hjärt-lungräddningsinstruktör parallellt med jobbet som naprapat i det egna företaget. Hon utbildar både företag och privatpersoner och är dessutom återförsäljare av hjärtstartare. 

– Hjärt-kärlsjukdom är en fråga som alltid har berört mig. Därför är det viktigt för mig att själv kunna hjärt-lungräddning, men också att lära ut det till andra. Det är en kunskap som alla borde ha.  

När Elisabeth i somras firade tio år som naprapat uppmärksammade
hon det på ett speciellt vis.

– I juni i år skänkte jag tio procent av vinsten i mitt företag till Hjärt-Lungfonden.

Nu vill hon uppmuntra andra företag att göra likadant. 

– Det spelar ingen roll om ni är ett stort eller litet företag. Även en mindre summa räknas. Det viktiga är att skänka en slant, för forskningen gör verkligen skillnad.

"Tack vare vår hjärtstartare kunde kvinnans liv räddas."

"Tack vare vår hjärtstartare kunde kvinnans liv räddas."

Folksamgruppens hjärtstartare har bokstavligen räddat liv. När en passagerare på en buss drabbades av hjärtstopp var det just den som fick igång kvinnans hjärta.

- Som försäkringsbolag är det en självklarhet att vi har hjärtstartare och utbildningar i hjärt-lungräddning, säger Jan Boström, avdelningschef säkerhetsdrift på Folksamgruppen.

Det var tidigt i höstas som en man kom inrusande in i Folksamgruppens entré på Södermalm i Stockholm och ropade ”Hjälp mig, en kvinna har fått hjärtstopp på en buss utanför”. En rådig kollega till Jan Boström greppade snabbt tag i den hjärtstartare som finns i entrén och sprang ut till den drabbade kvinnan. Flera på bussen hjälpte till och det krävdes två defibrilleringar innan kvinnans hjärta kom igång och en ambulans anlände.

- Tack vare vår hjärtstartare kunde kvinnans liv räddas. Vi är väldigt tacksamma och glada över att det gick bra och att vi kunde hjälpa till, säger Jan Boström.

Utbildning i hjärt-lungräddning viktigt

I det 27 våningar höga Folksamhuset i Stockholm finns det 11 hjärtstartare. Drygt tio procent av de 2 000 anställda har fått utbildning i hjärt-lungräddning, HLR, samt i hur hjärtstartarna fungerar. Ett viktigt budskap under utbildningen är att det inte går att göra fel eftersom en hjärtstartare inte ger elstötar till ett friskt hjärta.  

- Alla bör känna till att hjärtstartaren talar om exakt vad du ska göra och att det inte finns några risker med att använda den. Alla vinner på en gedigen utbildning, säger kollegan Eva Friberg, säkerhetssamordnare som också har ansvar för utbildningarna.

Viktigt våga ingripa vid hjärtstopp

En annan aspekt med att erbjuda utbildning inom hjärt-lungräddning är att personalen ska våga ingripa om något akut händer.

- Vi är ett försäkringsbolag som värnar om våra kunders trygghet och det ska genomsyra vår verksamhet. Därför är det också självklart för oss att ha flera hjärtstartare och erbjuda utbildning. Våra medarbetare ska också känna sig trygga och kunderna veta att vi tar trygghet på största allvar, säger Jan Boström.

Att hjärtstartaren i entrén har räddat ett liv är fantastiskt, konstaterar Eva Friberg och Jan Boström. Den drabbade kvinnan överlevade och mår i dag bra.

- Det är stor trygghet att veta att vi har hjärtstartare om det händer igen, säger Jan Boström.