Anette Jansson är dietist och sakkunnig inom intressepolitik och prevention hos oss, och hon får många frågor kring mat och folkhälsa. Här delar hon med sig av svaren – och ger dig forskningsbaserade tips och råd.
Fråga dietisten

Fråga dietisten om matvanor
Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till över 50 procent.
Ohälsosam mat är det som orsakar flest sjukdomar i Sverige idag.
Livsmedelsverkets undersökningar visar av vuxna fortfarande äter för lite frukt och grönsaker och för lite fullkorn, men däremot äter man för mycket rött kött och charkprodukter, samt ohälsosamt stora mängder salt och socker.
En riktlinje för hur mycket fullkorn som är bra att äta är cirka 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och cirka 90 gram för män. Det motsvarar till exempel två skivor knäckebröd och en portion fullkornspasta.
Grovt bröd och knäckebröd var tidigare den vanligaste källan till fullkorn och kostfibrer. De senaste åren har utbudet av fullkornsprodukter ökat och man kan nu få fullkorn på många sätt. Pasta, bulgur, couscous och ris är några exempel. Gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete och fullkornscouscous består helt av fullkorn.
I bröd och pasta varierar mängden fullkorn mellan olika sorter. Ett enkelt sätt att hitta produkter med mycket fullkorn är att titta efter Nyckelhålet.
Studier visar att personer som äter mycket fullkorn har lägre risk att få typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Eventuellt bidrar fullkorn också till att minska risken för cancer i tjock- och ändtarm.
Fullkorn är när alla delar av spannmålskornet finns med i mat gjord på till exempel vete, råg, korn, havre, ris och majs. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än när man inte använt hela kornet.
Alla grönsaker är nyttiga men ät gärna varierat. Att bara äta sallad och gurka ger inte så mycket utan välj grönsaker med olika färger och form. Vissa grönsaker, frukter och bär tål inte att lagras så länge. Passa på att äta dem när det är säsong. Då är de godast, billigast och miljösmartast.
Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Det är bra att äta minst 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Men även en liten ökning är bra för hälsan. Potatis ingår inte i mängden 500 gram men är bra mat ändå.
Låt grönsakerna ta plats och bygg upp måltiden utifrån dem! Gör vackra sallader med färgglada grönsaker, rotfrukter, och bönor. Strö gärna över lite nötter eller frön. Tänk grönt även när du äter ute eller köper färdigmat.
Ha alltid frysta grönsaker hemma. De är lika nyttiga som färska och ligger inte och skrumpnar i kylen. Frys in sommarens bär till vinterns gröt eller yoghurt!Koka, woka, råriv, ugnsrosta, grilla, panera och puréa. Det finns mängder med tillagningssätt och möjligheter!
Smoothies av grönsaker, frukt eller bär är ett sätt att äta eller dricka nyttigheterna utan att gå miste om fibrerna.
Gör hummus, falafel, bönburgare, chili concarne, soppor eller grytor av bönor, kikärter eller linser. Du smaksätter enkelt med vitlök, lime, chili, curry eller örtkryddor.
Fråga professorn om vanor
Varför är det så utmanande att ändra en vana? Anders Rosengren, professor i molekylär biologi svarar.
Hur ändra en vana?Hälsosamma levnadsvanor
Forskning visar att hälsosamma vanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.
Kom igång härVariera maten och må bra
Ät gott och hälsosamt genom att följa de nordiska näringsrekommendationerna.
Bra matvanor