Det viktiga testamentet

Många hör av sig till Hjärt-Lungfonden och frågar om testamenten och hur man kan göra för att inkludera en gåva till forskningen.

De gåvor som Hjärt-Lungfonden får in via testamenten utgör en viktig och betydande del av de medel som går till forskning om hjärt-, kärl- och lungsjukdom. Och gåvorna behövs – det finns många olösta gåtor och utmaningar kvar inom forskningen.

– Vi får många frågor från givare och allmänheten om testamenten, både juridiska och praktiska. Många av de som hör av sig funderar på att testamentera hela eller en del av sin kvarlåtenskap till Hjärt-Lungfonden och vill kontrollera att vi är en seriös och bra organisation. Vi är den största  finansiären av oberoende forskning inom hjärt-, kärl- och lungområdet i Sverige, vi är en trovärdig och välkänd organisation och vi följer det regelverk som krävs när man har ett 90-konto, säger Monica Carlsson, som är testamentsansvarig på fonden.

 


Upprätta testamente till förmån för Hjärt-Lungfonden

– Har man inga arvingar och vill att kvarlåtenskapen ska gå till hjärt-, kärl- och lungforskningen måste man upprätta ett testamente till förmån för Hjärt-Lungfonden. Annars går pengarna till Allmänna arvsfonden som inte delar ut pengar till den här forskningen, tillägger hon och betonar att alla testamentsgåvor, oavsett storlek, är viktiga.

HåkanKarlssonSom ideell organisation är Hjärt-Lungfonden befriad från vinstskatt. Det betyder att mer pengar går till forskningen om den avlidne i sitt testamente skänker fastigheter och värdepapper som fonden sedan säljer, än om försäljningen sker först och vinsten därefter skänks till Hjärt-Lungfonden.

– Det är viktig information eftersom få känner till detta, säger Håkan Karlsson, som administrerar testamenten och håller i kontakterna med jurister och banker.


Beställ testamenthandledning

Hjärt-Lungfonden har en testamentshandledning om kan beställas. I handledningen finns information om Hjärt-Lungfonden och vad man bör tänka på när man upprättar ett testamente. I handledningen finns mallar med olika alternativ som visar att det inte är så komplicerat som man tror att upprätta ett testamente.

Hjärt-Lungfonden hjälper till med jurist

– Om man inte anser att man kan använda någon av våra mallar i handledningen har vi ett kontaktnät över hela Sverige och hjälper gärna till att förmedla kontakt med en oberoende jurist, säger Håkan Karlsson.

– Även om vi i testamentskolan kommer att ha fokus på testamente vill vi understryka att alla gåvor är viktiga oavsett vilket sätt man väljer att ge den på, tillägger han.

LenaKrantzDet är Lena Krantz, familjejurist på Swedbank Juristbyrå i Täby utanför Stockholm, som håller i testamentskolan.

– Testamentskolan är avsedd att ge svar på återkommande frågor och att inspirera och upplysa, säger hon.

Lena Krantz vill att fler tänker efter hur de vill att deras kvarlåtenskap ska fördelas. Ett testamente är ett komplement till den legala arvsordningen. Det är lätt att tänka att "jag vill ju ändå att barnen ska ärva så jag behöver inte skriva något testamente". Men alla som har barn bör absolut skriva ett testamente anser Lena Krantz.

– Om du vill att det dina barn ärver ska vara deras enskilda egendom måste du skriva ett testamente. Annars kommer det barnen ärver bli giftorättsgods vilket medför att de kan bli av med halva arvet vid en skilsmässa, säger hon.