Sten Hedman är månadsgivare

Sten Hedman är en av Hjärt-Lungfondens drygt 20 000 månadsgivare. Han är mycket tacksam över forskningens framsteg, en ballongvidgning har räddat honom från förtida död.

Sten Hedman, journalist och numera pensionär, är en av Hjärt-Lungfondens tusentals månadsgivare.

– Det är bekvämt att vara månadsgivare, då dras pengarna varje månad från mitt konto via autogiro, säger han.

Sten Hedmans pappa avled efter sin tredje hjärtinfarkt när han var 68 år. Det var 1962. För några år sedan drabbades Sten Hedman själv av hjärtinfarkt. Det var en liten infarkt och han mår bra idag, men den gav honom en rejäl tankeställare.

– När min pappa fick hjärtinfarkt fanns ingen ballongvidgning, inga bypassoperationer. Det gjordes ingenting. Det enda läkarna sa till min pappa var att han skulle vila. Efter hans första infarkt sa läkarna att han kunde leva ungefär tio år till och det var ganska exakt tio år efter den första infarkten som han avled.

Sten Hedman är lättad över att forskningen gjort så stora framsteg och att många i dag klarar sig bra efter en infarkt.

– Tack vare forskningen har det hänt mycket inom hjärtsjukvården. Och det är framför allt tack vare alla generösa givare, både privatpersoner och företag. Det är egentligen lite egendomligt att den största delen av forskningen finansieras av gåvor. Hjärtsjukdomar är ju en folksjukdom och forskningen borde i huvudsak finansieras av allmänna medel, säger han.