Folksams hjärtstartare räddade kvinnas liv

Folksamgruppens hjärtstartare har bokstavligen räddat liv. När en passagerare på en buss drabbades av hjärtstopp var det just den som fick igång kvinnans hjärta. - Som försäkringsbolag är det en självklarhet att vi har hjärtstartare och utbildningar i hjärt-lungräddning, säger Jan Boström, avdelningschef säkerhetsdrift på Folksamgruppen.

Ge en julgåva - få en hjärtstartare

Det var tidigt i höstas som en man kom inrusande in i Folksamgruppens entré på Södermalm i Stockholm och ropade ”Hjälp mig, en kvinna har fått hjärtstopp på en buss utanför”. En rådig kollega till Jan Boström greppade snabbt tag i den hjärtstartare som finns i entrén och sprang ut till den drabbade kvinnan. Flera på bussen hjälpte till och det krävdes två defibrilleringar innan kvinnans hjärta kom igång och en ambulans anlände.

- Tack vare vår hjärtstartare kunde kvinnans liv räddas. Vi är väldigt tacksamma och glada över att det gick bra och att vi kunde hjälpa till, säger Jan Boström.

Utbildning i hjärt-lungräddning viktigt

I det 27 våningar höga Folksamhuset i Stockholm finns det 11 hjärtstartare. Drygt tio procent av de 2 000 anställda har fått utbildning i hjärt-lungräddning, HLR, samt i hur hjärtstartarna fungerar. Ett viktigt budskap under utbildningen är att det inte går att göra fel eftersom en hjärtstartare inte ger elstötar till ett friskt hjärta.  

- Alla bör känna till att hjärtstartaren talar om exakt vad du ska göra och att det inte finns några risker med att använda den. Alla vinner på en gedigen utbildning, säger kollegan Eva Friberg, säkerhetssamordnare som också har ansvar för utbildningarna.

Viktigt våga ingripa vid hjärtstopp

En annan aspekt med att erbjuda utbildning inom hjärt-lungräddning är att personalen ska våga ingripa om något akut händer.

- Vi är ett försäkringsbolag som värnar om våra kunders trygghet och det ska genomsyra vår verksamhet. Därför är det också självklart för oss att ha flera hjärtstartare och erbjuda utbildning. Våra medarbetare ska också känna sig trygga och kunderna veta att vi tar trygghet på största allvar, säger Jan Boström.

Att hjärtstartaren i entrén har räddat ett liv är fantastiskt, konstaterar Eva Friberg och Jan Boström. Den drabbade kvinnan överlevade och mår i dag bra.

- Det är stor trygghet att veta att vi har hjärtstartare om det händer igen, säger Jan Boström.