Forskning och fotboll samarbetade kring hjärthälsa

Under devisen "Make a healthy heart your goal" samarbetade Hjärt-Lungfonden, Svenska Fotbollförbundet, UEFA och World Heart Federation i samband med EM i damfotboll.

EM i damfotboll gick av stapeln i Sverige den 10-28 juli 2013. Kampanjen "Make a Healthy Heart your Goal" vände sig till kvinnor i alla åldrar med budskap kring hur en aktiv livsstil minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Som en del i samarbetet utbildade vi alla volontärer under EM i hjärt-lungräddning.

Läs mer : Frivilliga utbildas för att rädda liv under fotbolls-EM

H.K.H. Prins Daniel var beskyddare

Prins Daniels engagemang för människors hälsa och för att rädda liv med hjälp av forskning i hjärt-kärlsjukdom gav kraft åt våra budskap under EM. Därför var han beskyddare för samarbetet.

Lotta Schelin frontade kampanjen

Den svenska landslagsspelaren Lotta Schelin, som spelar för franska Olympique Lyonnais, var kampanjens ansikte i annonseringen.

Vanligaste dödsorsaken

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor samtidigt som mer än hälften av kvinnorna i Europa enligt WHO rör för lite på sig. Damfotboll är en dynamisk lagsport som kan bidra till att bekämpa dessa sjukdomar.