Tbc symtom

Vid tbc i lungor eller andra organ är det vanligt att den som blir sjuk känner sig svag, allmänt hängig, trött och aptitlös.

Tbc symtom
  • Envis hosta
  • Blod i upphostningarna
  • Bröstsmärtor
  • Trötthet
  • Aptitlöshet
  • Långdragen feber

När tbc drabbar lungorna får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar som varar i flera veckor. Personen kan också få ont i bröstet och det kan i ovanliga fall förekomma blod i upphostningarna. Det är också vanligt att den sjuke blir hängig och trött samt tappar aptiten och därmed går ner i vikt. Feber och nattliga svettningar är också vanligt.

Vid tbc i lymfkörtlarna är de främsta symtomen förstorade, oömma körtlar, främst på halsen. Körtlarna växer långsamt.

Vid tuberkuloshärdar i skelettet och lederna är det vanligt med smärta i den drabbade delen av kroppen. Tbc i ryggraden kan ge upphov till en typisk puckel på ryggen.

Misstänkta fall av tuberkulos remitteras till specialister på lungklinik eller infektionsklinik där personen undersöks och får genomgå röntgen samt lämna upphostningsprover som sedan analyseras. Olika tester kan visa om en person bär på latent tbc.

Vid tbc utanför lungorna ställs diagnosen genom att tuberkelbakterierna påvisas genom odling, till exempel i ledvätska eller i vävnadsprover. Bentuberkulos syns också på röntgenbilder.

Källa: Hjärt-Lungfondens faktablad om Tuberkulos
Vetenskapligt ansvarig: Olle Stendahl, professor emeritus vid Institutionen för klinisk experimentell medicin, Linköpings universitet
Uppdaterat: 2018-05-07