KOL-skolan gav Kicki ny livslust

För drygt tio år sedan fick Kicki Narbom sin KOL-diagnos. Beskedet var en chock, men idag är hon väldigt tacksam över att hon fick så bra hjälp direkt efter beskedet.

Det här är KOL

KOL står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom och är en långsamt förlöpande inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor.

I dag lider minst en halv miljon svenskar av KOL.

De flesta har sjukdomen i lindrig form och lever med KOL utan att veta om det.

Symptomen kommer ofta krypande och sjukdomen utvecklas långsamt.

Största riskfaktorn i vår del av världen är rökning, framför allt i ung ålder.

Men inte bara rökare drabbas. Ny forskning visar också en tydlig koppling mellan KOL och andra sjukdomar, framför allt i hjärta och kärl.

Kicki Narbom i Sundbyberg har haft problem med luftvägarna och andningen i över 25 år.

– Jag började röka när jag var 14 eller 15. Det var tufft och man fick status i kompisgänget. Jag hade inte en tanke på att det kunde vara farligt.

När hon på 1990-talet för första gången sökte hjälp för sina andningssvårigheter fick hon diagnosen astma. Ett par år senare slutade hon att röka.

Remitterad till spirometri

Efter tio år som astmatiker kände Kicki att andningen blev allt tyngre utomhus. Det var en senvinter som var ovanligt kall – och hon höll sig mest inomhus. När hon skulle ta en promenad ute pep det i bröstet efter bara några steg.  Vid ett besök hos läkaren blev hon remitterad till en spirometriundersökning och det stod snabbt klart att Kicki hade KOL.

Hon minns att hon grät när hon fick beskedet och trodde att hon skulle dö inom en månad. Men läkaren gav ett lugnande besked, mitt i allt kaos.

– Hon sa att jag med hjälp av medicin och träning skulle kunna fortsätta leva ett drägligt liv. Och bäst av allt: hon anmälde mig till KOL-skolan på Karolinska sjukhuset.

Ökad kunskap om KOL

Där fick hon svar på sina frågor av läkare, sjuksköterska, dietist, sjukgymnast och kurator. De berättade om sjukdomen och förklarade vad hon själv kunde göra för att påverka sin situation.

Kontakten med de andra deltagarna i KOL-skolan blev också väldigt viktig. Rädslan och oron försvann inte, men blev hanterbar.

Tack vare kunskapen och gemenskapen klarade hon av att ändra sina levnadsmönster. Första åren gick hon långa skogspromenader, tränade på gym och lärde sig att laga mer nyttig mat.

– Jag är väldigt tacksam för att jag fick en sån bra hjälp direkt efter beskedet. Jag har förstått att det är ganska ovanligt, det är många som lider i onödan. KOL-skolan borde erbjudas alla, säger hon.

Viktigt att stressa mindre

De senaste åren har Kickis lungkapacitet försämrats något, i dag har hon 30 procents upptagningsförmåga. Det gör att hon lättare blir andfådd än tidigare.

– Är det något jag lärt mig efter min KOL-diagnos så är det att jag inte ska stressa. Jag behöver prioritera och hushålla med mina krafter för att fortsätta leva ett gott liv.