KOL, arytmi, hjärtstopp – still going strong

Hans Krona intervjuades i Forskning för hälsa 2012. Då berättade han om sina diagnoser: KOL och rytmstörningar i hjärtat. För två år sedan drabbades han av hjärtstopp.

Hur mår du i dag?

Efter en ganska turbulent tid mår jag förträffligt. Jag har genomgått några hjärtoperationer. 2013 vaknade jag blodig på golvet, tog mig till en granne och därefter till en vårdcentral. Jag skickades akut till sjukhuset och efter en timme hittade personalen mig på golvet igen. Jag hade drabbats av hjärtstopp. På hjärtintensiven fick jag ytterligare fyra anfall, varav det sista var mycket allvarligt. För att få ordning på hjärtrytmen opererades en ICD in, en liten defibrillator som övervakar hjärtats rytm. Tyvärr fick jag komplikationer och opererades om två gånger. Den omtanke och vård jag fick under den här tiden var verkligen gripande.

Är du återställd efter hjärtoperationerna?

Ja, men det tog tid. Det var svårt att bearbeta allt som hade hänt. Jag fick mardrömmar, tålde inte ljud, kunde inte måla och skriva som jag annars tycker om. Nu fungerar hjärtat som det ska och livet likaså.

Hur påverkas du av din KOL?

När det gäller lungorna är läget oförändrat. Tyvärr fungerade inte årets influensavaccin, och jag blev sjuk. Men nu är jag på benen igen.

Hur ser du på livet?

Jag har en positiv livssyn. Som gammal idrottskille har man det i kroppen: Man fixar det! Jag promenerar och spelar golf, är med mina barn och barnbarn. Andra i min omgivning tycker att jag ser så frisk och kry ut. Kanske ska jag tacka min fru för det som är 16 år yngre än jag.