Eris gympar för att lindra sin KOL

Att träna betyder allt. För KOL-patienterna i Umeå gör veckans två träningspass i poolen hela skillnaden. Eris Nygren har deltagit i vattengympa sedan hon fick diagnosen KOL för snart 14 år sedan.

Stämningen är hög kring bassängen. Medan sjukgymnasten Katrin Cras-Segerbrant fixar till mikrofon och musik kliver deltagarna ner i rehab-bassängen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De flesta kommer från hjärtcentrum, men fyra är här ”för att hålla flåset uppe på sina KOL-sjuka lungor”, som en av dem uttrycker det.

Eris Nygren, 86 år, är nog den som bassängtränat längst. Medan hjärtpatienterna har blivit friskare och ersatts av nya har hon kommit hit så ofta livet har tillåtit sedan hon fick diagnosen KOL. Vid millennieskiftet började hon känna sig trött och andfådd och remitterades av vårdcentralen till röntgen.

– Jag fick gå in i en kur och andas hit och andas dit, och kom ut med diagnosen KOL. Då fimpade jag på dagen. Men det var alldeles för sent. Jag har rökt mycket i mitt liv och i omgångar, men aldrig medan jag väntade något av mina tre barn.

Bra sätt att hålla igång när KOL-diagnosen gör sig påmind

Eris Nygren mår ganska dåligt ibland.

– Det syns nog inte när jag bara står så här, att jag både andas och ser dåligt. Inte mår jag toppen precis, men det här är ett fantastiskt sätt att hålla igång, säger hon.

Musiken drar igång och Katrin Cras-Segerbrant visar arm- och benrörelser. Alla hänger på efter sin förmåga – de fyra med KOL såväl som de hjärtsjuka. Ibland får Eris Nygren pausa för att få ordning på andningen, men är snart igång igen. 45 minuter senare kliver ett glatt och trött gäng upp ur poolen.

– Det har blivit oerhört viktigt att få komma hit, även för det sociala. Vi pushar varandra. Och så är det skönt att få träffa andra med samma problem, säger Eris Nygren.

Sjukdomen påverkar vardagliga göromål

Sådant som var lätt förr har blivit ansträngande. Som att knyta skorna, och i synnerhet om någon väntar på att Eris Nygren ska bli klar. Då blir hon stressad och andningen blir omedelbart påverkad. Små saker tar lång tid. Även att ta sig till bassängträningen eftersom det kan vara svårt att styra färdtjänsten. Då väntar hon hellre en halvtimme i receptionen än att komma i sista minuten.

För hit till bassängträningen vill hon, Eris.