”Jag mår jättebra och har inga fysiska men.”

Tre frågor till Inger Cederblad Vesterlund som för fyra år sedan intervjuades om sin stroke i Forskning för Hälsa.

Hur mår du i dag?

– Jag mår jättebra. Orken har helt kommit tillbaka och jag har inga fysiska men.

Hur har livet förändrats sedan din stroke?

– I dag är jag pensionär men har aldrig haft så mycket inbokat i kalendern. Bland annat arbetar jag minst en dag i veckan som kassör på Strokeföreningen. Jag har arbetat med ekonomi i hela mitt liv och det känns bra av flera skäl. Vi har hund och det blir flera långa promenader varje dag. Första morgonpromenaden kan ta emot ibland, men när vi väl är på väg känns det härligt. Jag och min man har också ett sommarhus på Ingarö och där är vi gärna. Vi bodde där på heltid när jag fick min stroke, och efteråt valde vi att bo lite mer centralt men ha kvar Ingarö för fritiden. Det är vackert där.

Några råd du vill förmedla till andra?

– Sluta röka! Jag rökte när jag fick min stroke. Och till den som fått en stroke vill jag säga träna, träna, träna. Fysisk träning och god kondition gör dig gladare och det blir lättare att träna mer. Jag vill också rekommendera alla att fortsätta vara så aktiva som möjligt.

Vad ser du fram emot nu?

– Jag och min man ska snart ut och resa. Vi ska bila till Holland och hälsa på min son som bor där, och till Ungern. Det ska bli roligt.