Sandra är inte klar med livet

Bara 24 år gammal drabbades Sandra Lundin av en stroke helt utan förvarning. Hon överlevde men kämpar varje dag med dolda handikapp som hjärntrötthet. Nu vill hon ge stöd till andra unga som drabbas.

En septembermorgon 2012 skulle 24-åriga Sandra ta en promenad med hunden som hon vaktade åt en bekant. Hon hann bara 20 meter när något släppte i huvudet. Ögonen blev ofokuserade och hon var tvungen att ta tag i hunden för att kunna ta sig tillbaka hem. Hemma ringde hon sjukvårdsupplysningen som rådde henne att åka till akuten.   

- Jag var beredd på att få sitta och vänta och hade packat med mig matsäck, men när jag kom in tittade de på mina ögon och skrek ”neuro!”. Helt plötsligt låg jag uppkopplad med en massa sladdar och förstod ingenting.

Man hade sett att Sandras pupiller inte var centrerade vilket tydde på att det var något med hjärnan. Hon fick göra en massa tester, men kände sig hela tiden klar i huvudet och trodde att det var ett misstag.

- Det kändes jättepinsamt. Jag försökte tona ner allting och förklara för läkarna att de blåst upp alltihop och det var ett missförstånd. 

Fem blodproppar hittades i hjärnan

Läkarna hittade inget konstigt i provresultaten och slog fast att det måste vara migrän. Sandra var på väg att bli hemskickad, men som tur var gick en ny läkare på sitt skift och läste hennes journaler. Hon bestämde att Sandra skulle skickas iväg på en magnetröntgen. Då hittade man fem blodproppar, stora som ärtor, i hjärnan. 

- Jag kunde inte riktigt ta till mig vad det betydde. Min pappa har en bekant som drabbats av stroke och jag hade bilden av en strokepatient som en äldre person som är förlamad och kunde inte förstå att det drabbat mig, säger Sandra.


Dolda handikapp efter stroken påverkar vardagen

Tiden efter stroken var tuff. Sandra fick synen tillbaka efter något dygn men balansen och gången var det sämre med. 

- Jag blev sjukskriven i två veckor och efter att de veckorna hade gått blev jag uppringd och de frågade hur jag mådde. Då kunde jag fortfarande varken stå eller gå och efter tjat fick jag en remiss för att få rehabträning. 

Sandra fick en psykolog som hjälpte henne att förstå sin hjärnskada och en sjukgymnast som hjälpte till att träna upp koordinationen och lära henne att gå ordentligt igen. 

Sedan ett tag tillbaka jobbar hon 50 % på sitt jobb som jurist på Skatteverket men varje dag är en kamp mot hjärntröttheten och ljus- och ljudkänslighet. Det är handikapp som inte syns, men som finns där, och fler än en gång har hon varit med om att bli utskälld om hon inte reser sig på bussen. 

- Många förstår inte att man kan ha ett handikapp om man är ung och har solglasögon på sig. Det är inte så vår bild av en person med ett handikapp ser ut.


Startade webbplats med råd för unga strokedrabbade

Sandra berättar att hon kände sig väldigt ensam tiden efter sin stroke. Ingen berättade för henne att hon inte var den enda som fått en stroke så tidigt i livet och när hon sökte på internet fick hon bara några få sökträffar som inte gav mycket hopp. Hon bestämde sig för att göra något för att hjälpa andra och satte ihop webbplatsen Ung med stroke där hon samlat råd och tips för de som drabbas av stroke.

- Det finns alltid någon som varit i samma situation innan. Jag vill att andra ska känna att de inte är ensamma i sin situation. Du som drabbas är värd att kämpa för. Jag har fått kämpa mycket för att få stöd och hjälp och jag vill peppa andra att göra samma sak. Målet för den som drabbas borde vara att man ska bli sig själv igen. 

En teori är att Sandras blodproppar orsakats av ett hjärtfel som man senare hittade vid en ultraljudsundersökning, men alla är inte överens och hon väntar fortfarande på svar om vad som orsakade stroken.  

- Det har varit en del svarta dagar då allt känts riktigt tufft. Jag vill visa för andra i samma situation att allt inte är en dans på rosor som man ibland kan se i reportage, men det är inte heller kört. Det kommer bli bättre!