Filip räddade Elins liv

I Sverige drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp varje år. 94 procent av dem dör. Under påskaftonen 2016 stannade Elin Borgs hjärta 12 gånger. Utan forskning hade hon inte levt i dag.

Ungt par på klippa i skärgårdsmiljö.

– Det kom verkligen som en blixt från klar himmel. Vi hade precis ätit upp förrätten. Jag la ifrån mig gaffeln och sen är allting svart. Mitt nästa minne är från sjukhuset, säger Elin Borg som nu har hunnit fylla 27 år.

Jämnåriga sambon Filips minnen från händelsen är betydligt mer dramatiska. Det har gått över ett år sedan det hände, men det stockar sig fortfarande i halsen när han pratar om det.

– Helt plötsligt faller Elin ner mot tallriken och sedan åt sidan för att livlös ramla av stolen. Jag och en kompis dök på henne direkt. Jag gick på instinkt och min första reaktion var att stoppa fingrarna i hennes mun för att kolla om hon hade satt något i halsen. Elin krampade så jag fick bända upp käkarna. När det stod klart att inget hade fastnat inledde vi hjärt-lungräddning. Samtidigt larmade en annan i sällskapet 112.

Inom 12 minuter var ambulansen på plats. Då hade Elin fortfarande inte återfått medvetandet.

– Det var som en mardröm. Jag var i chock och bara körde på i fullständig panik. Men jag hann tänka ”det tar för lång tid”. Väntan på ambulansen kändes som en evighet. När de bar ut henne föll jag ihop i en hög på golvet. Jag var säker på att det var kört, att Elin var död.

Den dagen stannade Elins hjärta totalt tolv gånger och först ett dygn senare blev hon kontaktbar. Efter elva dagars sjukhusvistelse med brutna revben och lunginflammation till följd av hjärt-lungräddningen samt en ICD* inopererad fick Elin åka hem.

– Det var skönt, men samtidigt jobbigt. Plötsligt fanns det inga läkare eller monitorer som övervakade och eftersom de inte har hittat orsaken till hjärtstoppet vet vi heller inte hur vi ska göra för att undvika att det händer igen, säger Filip.

– Jag uppskattar verkligen livet och en av anledningarna till att just jag överlevde är att jag fick hjärt-lungräddning direkt, säger Elin.

– Det här får inte ha hänt i onödan. Vi vill upplysa fler om vikten av hjärt-lungräddning och om forskningens betydelse, säger Filip.

* ICD står för ”Implantable Cardioverter Defibrillator” och är en implanterbar defibrillator som kan förhindra livshotande hjärtfrekvenser.

Stöd forskning som räddar liv

  • Endast 600 av de 10 000 som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige överlever.

  • En av anledningarna till att Elin klarade sig är att hon snabbt fick hjärt-lungräddning.

  • Tack vare forskning vet vi mer om vilka insatser som behövs för att rädda liv.