Jimmys lastbil – en hjärtsäker zon

– Kan jag hjälpa en enda människa är det väl investerade pengar, säger Jimmy Runbom, som har installerat en hjärtstartare i sin lastbil.

Hjärtstartare förekommer ofta i större samhällen, men på mindre orter och på landsbygden är de fortfarande ovanliga. Där är det också i regel långt till närmaste ambulans.

– Tiden är så viktig vid ett hjärtstopp, varje minut har betydelse. Jag ligger ofta ute på vägarna och kör och kan vara på plats tidigare än någon annan. Kan jag göra något när jag kommer dit så är det ju bra, säger Jimmy Runbom, som arbetar som lastbilsförare.

Hyr hjärtstartare för 300 kronor i månaden

Han fick idén att göra sin lastbil till en hjärtsäker zon när han gick en kurs för att få yrkeskompetensbevis som lastbilsförare. Ambulansföraren som höll i delkursen förevisade hur hjärtstartare fungerar.

– Min chef tyckte att det var en bra idé, så vi hyr en hjärtstartare för 300 kronor i månaden.

Jimmy Runbom är utbildad undersköterska och tjänstgjorde som ambulanssjukvårdare under sin värnplikt, men han poängterar att en sjukvårdsutbildning inte behövs för att hantera en hjärtstartare.

– Vem som helst kan gå en halvdagsutbildning, och det ingår när man hyr eller köper sin hjärtstartare.

Hjärt-Lungfondens medarbetare jublade

Reaktionerna från omgivningen har varit positiva och Jimmy Runbom har blivit uppmärksammad i både tidningar och tv.

– Det är jätteskoj, jag trodde inte det skulle bli så stort. När min kontaktperson på Hjärt-Lungfonden ringde och berättade att de applåderade efter att ha sett ett inslag på SVT:s regionala nyheter fick jag gåshud. Det är kul att kunna nå ut och få folk att inse att det är fullt möjligt att ha en hjärtstartare i ett fordon.

Volvo tar samma väg

Volvo Lastvagnar har visat stort intresse för idén att hjärtsäkra lastbilar.

– Idén ligger helt i linje med Volvos värderingar. Vår målsättning är att kunna erbjuda hjärtstartare och utbildning. Vi tittar också på möjligheterna att lokalisera var bilarna befinner sig ifall man får ett larm om hjärtstopp, säger Jan Strandhede, marknadskommunikationschef i Sverige på Volvo Lastvagnar.