Hennes bror dog av plötsligt hjärtstopp

Nikolina Dinovs bror Peter dog på en buss – mitt bland alla människor. ”Jag förstår inte hur de andra i bussen kunde låta honom dö utan att göra något, ingen larmade ens 112”, säger Nikolina.

Kvinna tänder ett gravljus vid en grav

Snabb hjälp livsavgörande

  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga upphör och den drabbade förlorar medvetande och saknar livstecken.

  • Plötsligt hjärtstopp orsakas inte sällan av en hjärtinfarkt. Hjärtats normala rytm övergår i ett kammarflimmer pumpförmågan upphör att fungera.

  • Hjärtstopp är en katastrof för hjärnan, som är beroende av syresatt blod. Om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter.

  • Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan behandling startar.

  • Hjärt-lungräddning inklusive hjärtstartare  i väntan på ambulansen kan rädda liv.

Minst 25 personer i Sverige drabbas varje dag av hjärtstopp utanför sjukhusen, bara två-tre av dem överlever. Det visar studier vid Karolinska institutet. I stort sett alla har haft turen att ha människor runt sig som gjorde rätt, som larmade och började ge hjärt-lungräddning. Kanske också haft tillgång till och använt en hjärtstartare.

Hjärtat slutade plötsligt slå

Peter Dinov, 38-årig pappa till en elvaårig flicka, hade inte den turen. Han satt på en buss i Borås när hjärtat plötsligt slutade slå.

Peters lillasyster Nikolina minns novemberdagen 2015 när telefonsamtalet kom. Först förstod hon inte: ”Gått bort?”. Peter var ju frisk och stark och inte ens 40! Mitt i livet.

– När jag sedan förstod att han suttit i en buss och att ingen reagerat förrän busschauffören såg honom sitta ensam kvar på sin plats vid ändhållplatsen blev jag helt förkrossad. Hur kan människor låta bli att agera – det hände ju vid fyra på eftermiddagen när folk började åka hem från jobbet. Han dog mitt ibland alla människor.

Hälften fick hjärt-lungräddning

I svenska studier av 30 000 hjärtstopp mellan 1991 och 2011 visar det sig att bara ungefär hälften fick hjärt-lungräddning innan ambulansen anlände. En av tio av dessa överlevde. Av dem som inte fick hjälp direkt överlevde bara en av 25, enligt studier vid Karolinska institutet.

I städer som Stavanger i Norge, Amsterdam i Holland och Seattle i USA har forskare, läkare, räddningstjänst och allmänhet visat att det går att få upp överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus till mellan 20 och 25 procent. Det skulle innebära att två-tre människor i Sverige rent statistiskt skulle kunna räddas varje dag om vi blir lika duktiga på att agera.

Viktigt få tag på hjärtstartare 

– Det är ju så enkelt. Larma 112, påbörja hjärt-lungräddning – det kan räcka med kompressioner om man inte vill blåsa in luft – och försök få dit en hjärtstartare, säger Nikolina.

För varje minut som går minskar chansen att överleva med tio procent. Det innebär att efter tio minuter är chansen att överleva mycket, mycket liten.

Nikolina är medveten om att hennes älskade bror är borta för alltid, att telefonen är tyst och att det dagliga småpratet har upphört.

– Men jag hoppas att människor ska inse vikten av att göra något, att visa empati och inte bara vända bort ansiktet och tro att någon annan ska ingripa, säger hon. Då är det för sent.