Frivilliga livräddarsystem

Idag finns det frivilliga livräddarsystem i Stockholms, Västra Götalands och Norrbottens län. I dessa län blir frivilliga personer larmade att hjälpa till om ett plötsligt hjärtstopp skulle inträffa i deras närhet. Larmet skickas av SOS Alarm genom en app eller ett sms.

Den som har fyllt 18 år och har gått kurs i hjärt-lungräddning det senaste året kan anmäla sig som frivillig livräddare. 

Så fungerar det

När operatören på larmnumret 112 uppfattar ett larm som ett misstänkt hjärtstopp skickar SOS Alarm ut ett meddelande genom en app eller ett SMS till livräddare som finns i närheten av den drabbade.

1 Larm om medvetslös person som inte andas kommer in till 112

2 SOS Alarm skickar ut ett larm via app eller sms till personer nära den drabbade

3 Det larmar i den frivilliga livräddarens telefon, med information adress för hjärtstoppet

4 Livräddaren bör ta sig till den drabbade fortast möjligt om denne har möjlighet

5 Personal från ambulans, räddningstjänst eller polis anländer snart, då ska livräddare lämna platsen

6 Efter larmet får den frivilliga livräddaren en enkät några korta frågor

Stockholm och Västra Götaland

Systemet för frivilliga livräddare i Stockholm och Västra Götaland heter SMS-Livräddare och är en app som larmar och visar position för hjärtstoppet och närmaste hjärtstartare på en karta.

Information om sms-livräddare 

Läs mer om Sms-livräddare i Västra Götaland 

Region Norrbotten

Systemet för frivilliga livräddare i Norrbotten heter Mobilräddarna och den larmar frivilliga livräddare i närheten med en ringsignal i mobilen där mobilräddaren uppmärksammas på att ett hjärtstopp ägt rum. I samband med ringsignalen skickas ett SMS som anger adress, kartlänk och ev portkod till hjärtstoppet. Mobilräddare kan då bege sig till platsen för att rädda liv.

Bakgrund

Vid ett plötslig hjärtstopp är tidig hjärt-lungräddning den viktigaste faktorn för att den drabbade ska överleva, hjärt-lungräddning ska helst påbörjas inom en minut. SMS-Livräddare startade 2010 som ett forskningsprojekt i Stockholms län för att senare permanentas. Sedan hösten 2016 finns SMS-Livräddare även i Västra Götaland och i Region Norrbotten finns Mobilräddarna.