2 av 3 svenskar har oroat sig för hjärtat

66 procent av svenskarna har någon gång oroat sig för sitt hjärta efter att ha känt smärta, tryck eller oregelbundna slag – det visar en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden. Nu uppmanar Hjärt-Lungfonden till hälsosammare levnadsvanor inför julen för att motverka stress och risken för hjärtinfarkt den tid på året då sjukdomen drabbar flest.

– Det är oroväckande att så många har upplevt att hjärtat krånglar. Forskningen om hjärt-kärlsjukdom har kommit långt, men det finns mycket kvar att göra – inte minst kring hur vi hanterar stress, rör på oss och äter för hjärtats skull. Inför julen är det här särskilt utmanande för många, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Varje år avlider över 30 000 svenskar i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. En ny Sifoundersökning av Hjärt-Lungfonden visar nu att två av tre svenskar, 66 procent, har oroat sig för hjärtat – exempelvis efter att ha känt smärta, tryck eller oregelbundna slag. Störst tycks problemet vara hos unga kvinnor; 78 procent av 18–29-åringarna har varit oroliga för hjärtat.En forskningsstudie med stöd av Hjärt-Lungfonden har tidigare visat att julen är den tid på året då människor är mest utsatta. På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med nästan 40 procent. Forskarnas teori är att riskökningen beror på en kombination av social stress och ohälsosamma mat- och dryckesvanor.

– Allt fler studier visar hur stark kopplingen är mellan våra levnadsvanor och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt ökar stressen i samhället, främst hos unga kvinnor, och andelen svenskar med fetma har tredubblats sedan 1980-talet. Det positiva är att vi har en stor möjlighet att påverka vår egen hjärthälsa, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fakta: Fem bra råd för hjärtat i juletid

1. Lägg undan mobilen och umgås med familj eller en bok i stället. Att låta hjärnan koppla av från yttre intryck minskar stressnivån och kan ha positiv effekt på sömnen.

2. Hjälp till med julbak och andra förberedelser och räkna det som den vardagsrörelse det faktiskt är. Vi bör undvika långvarigt stillasittande och ta bensträckare ofta. Forskning visar också att fysisk aktivitet reducerar ångest och stress.

3. Dansa kring granen, lek med barnen i snön eller ta en rask promenad. Alla vuxna bör varje dag vara fysiskt aktiva i sammanlagt 30 minuter. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig.

4. Byt ut en del av köttet i köttbullarna till ett vegetariskt alternativ. Rekommendationen är att äta mindre än 500 gram rött kött och chark per vecka.

5. Placera grönsaksrätterna i början av julbordsbuffén. Vi bör få i oss minst 500 gram frukt och grönt om dagen.

 

Stöd hjärt-lungforskningen med en julgåva.