Kärlkramp kvinnor

Det första tecknet på kranskärlssjukdom hos kvinnor är vanligen kärlkramp, hos män är det första tecknet i många fall hjärtinfarkt. Man skiljer mellan stabil och instabil kärlkramp.

Stabil kärlkramp är när en bestående förträngning i ett av hjärtats kranskärl gör det svårt för blodet att rinna fritt. Vid ansträngande situationer får hjärtat på så vis för lite syre, vilket ger övergående smärta i bröstet. Vid instabil kärlkramp blir smärtan plötsligt svårare eller också utlöses den vid mindre ansträngning än tidigare, eller till och med i vila.

Instabil kärlkramp

Instabil kärlkramp är ett allvarligt varningstecken och kan vara förstadium till hjärtinfarkt. Kärlkramp beror oftast på att ett eller flera av hjärtats kranskärl har blivit för trånga på grund av inlagringar i kärlväggen, så kallad åderförfettning eller ateroskleros, vilket försvårar blodflödet genom kärlet. Det typiska symptomet är bröstsmärta vid fysisk eller psykisk ansträngning.

När man anstränger sig eller blir upprörd ökar hjärtats arbete och det behövs mer blod. Förträngningen i kranskärlen hindrar då tillräckligt mycket blod från att nå hjärtat, det blir syrebrist, vilket orsakar smärta. Symptomen kan även yttra sig som en tryckande känsla eller obehagskänsla över bröstet eller som svårighet att få luft. Smärtan försvinner när man har vilat en stund.

En person med stabil kärlkramp som plötsligt får tätare attacker av bröstsmärta vid allt mindre ansträngning eller vid vila bedöms ha instabil kärlkramp. Det är ett allvarligare tillstånd.