Livet efter en hjärttransplantation

Efter transplantationen krävs livslång behandling med immunsänkande läkemedel för att förhindra avstötning av det nya hjärtat.

Du får även ta blodproppsförebyggande, blodtrycks- och blodfettssänkande mediciner. Under den första tiden efter ingreppet får du även infektionsförebyggande läkemedel. Förutom medicineringen kan du leva ett relativt normalt liv med ditt nya hjärta. Det finns dock några saker att tänka på:

Det är lätt att gå upp i vikt efter transplantationen

Ät därför varierad och nyttig kost och inte för mycket. Undvik rått, gravat och dåligt genomstekt kött, gravad och rökt fisk samt opastöriserad mjölk och ost. Eftersom levern blir ansträngd av dina mediciner bör du avstå från alkohol under den första tiden.

Motionera

Ditt nya hjärta tål ansträngning, men var noga med att värma upp. Undvik tungt armarbete till dess att bröstbenet läkt, vilket brukar ta cirka tre månader. Så snart du känner att du orkar går det bra att återuppta sexuallivet. Om du vill få barn bör du först tala med din läkare – det gäller både män och kvinnor eftersom det handlar om inställningen av de immunsänkande läkemedlen.

Låt bli naturmedel eller naturläkemedel

Enda undantaget är Omega 3-fettsyror. En del naturläkemedel påverkar dina andra mediciner.

Före behandling hos tandläkare och tandhygienist bör du äta antibiotika

Kontakta din läkare.

Avstå från tatuering och piercing

Alla ingrepp som innebär att man sticker hål på skinnet innebär att man öppnar en port in i kroppen för bakterier och risken för allvarliga infektioner ökar.

Vänta helst ett år med att resa utomlands

Diskutera eventuella vaccinationer med din läkare.

Var försiktig med solen

De immunsänkande läkemedlen gör huden skörare och mer känslig för sol.