Sven-Bertil Taube hade ett halvår kvar att leva

I sex decennier har han stått i centrum av det svenska nöjeslivet. 84 år gammal tänker Sven-Bertil Taube fortsätta med det. En hjärtklaff som slutade fungera stoppade honom inte.

– Tvärtom. I dag är jag starkare än på länge, säger Sven-Bertil.

När du läser det här är chansen stor att du sett och läst en hel del om Sven-Bertil Taube – igen. Under hösten har han varvat konserter från ännu en skiva tillsammans med kompositören Peter Nordahl med rollen som den åldrande skådespelaren Sir John i pjäsen Påklädaren på Dramaten.

– Vi håller som bäst på att planera alla intervjuer inför skivsläppet, säger Sven-Bertil.
Det höga tempot, resorna, pressen och att ständigt stå i strålkastarljuset är inget som bekommer 84-åringen. Tvärtom.

– Jag är väldigt tacksam för att få göra allt det här på gamla dar. Jag tror det är så man håller sig friskare. Jag får öva texter och sjunga, som jag tycker så mycket om, och jag tror det är bra för hjärnan. När man spelar teater gäller det att förhålla sig till andra, det är nyttigt för att hålla sig frisk. – Sen dricker jag ingen alkohol och jag röker inte. Det skadar inte, tänker jag.

”Jag har fått lära mig hur viktig forskningen är”

Den som känner sin Sven-Bertil har säkert inte missat att han har både svag syn och hörsel. Därtill drabbades han för ett par år sedan av konstiga känslor i kroppen. Han kände sig svag. Blev lätt flåsig. Ständigt sjuk.

– När jag vände mig till sjukvården kunde de ganska snabbt konstatera att en hjärtklaff inte fungerade, så blodet pumpade inte runt. För dem var det rätt uppenbart att jag inte mådde bra. Doktorn sa att utan operation så skulle jag inte leva mer än ett halvår. Så det var inte så mycket att välja på.

Sven Bertil är tacksam för att han kunde få en andra chans:
– I och med att jag blev sjuk i både hjärta och lungor har jag så klart fått lära mig var vetenskapen står just nu, vad vi vet i dag, vad vi kan göra och hur viktig forskningen är för framtiden. Jag hoppas jag kan hjälpa att sprida kunskap och engagemang kring det här genom att berätta min historia och vad jag varit med om.

Läkarna lyfte ut hjärtat för att byta hjärtklaffen

Ständigt vid Sven-Bertils sida, då som nu, finns hustrun Mikaela. Efter den flera timmar långa operationen, där man bokstavligt talat öppnade upp bröstet och lyfte ut hjärtat för att byta klaffen, blev hon en viktig del i Sven-Bertils rehabilitering.

– Jag måste få tipsa om att föra dagbok över utvecklingen efter operationen. När man är mitt i det kan det kännas väldigt tungt och svårt att förstå att det kan bli bättre. När man läser i dagboken förstår man hur fort den som opererats faktiskt förbättras, säger hon.

Sven-Bertil berättar om hur trapporna i det klassiska engelska radhuset i London så småningom kom till hjälp. Där hjälptes de åt att gå några steg åt gången för att träna upp hjärtat. Det tog flera månader.

– En del pratar om att de som genomgått en sådan här operation kan drabbas av olika personlighetsförändringar. I Sven-Bertils fall får jag väl säga att han i så fall bara blev ännu snällare och gladare än han redan var, säger Mikaela.

Sven-Bertil kunde inte hålla sig borta från scenen

Bara några månader efter operationen stod Sven-Bertil på scen igen. Lite väl tidigt, tycker han så här i efterhand.

– Det gick med en eldgaffel i ryggen. Det gäller att ha viss disciplin. Har jag lovat något ska jag göra mitt yttersta att försöka hålla det.

– Jag, som jobbat hela livet med musik och teater, brukar säga att livet självt inte är en generalrepetition. Det kommer ingen riktig föreställning efter det du gör just nu utan det är föreställningen som pågår. Då tycker jag man ska försöka berika tillvaron med gott humör och varande, både för sin egen skull och för den som gör sig besvär att vara med dig. Och försöka bidra med sådant som stimulerar och väcker till eftertanke.

Hjärtklaffsjukdom

  • För att blodet ska gå i rätt riktning finns fyra hjärtklaffar som fungerar som ventiler. Klaffarna öppnas när blodet ska passera genom hjärtat, och stängs för att blodet inte ska flöda tillbaka till förmaket eller kammaren det kom i från.
  • Sjukdomarna i hjärtats klaffar delas upp i medfödda och förvärvade klaffel. Klaffelen kan leda till förträngning (stenos) eller läckage (insufficiens) i den aktuella klaffen.

Läs mer om hjärtklaffsjukdom.

 

Sven-Bertil tipsar: Håll i gång upp i åren 

– Både knopp och kropp behöver arbeta. Försök hitta något som stimulerar dig. Om du inte kan läsa längre, försök få hjälp att lyssna på ljudböcker.

– Alla som blir gamla ska gå med i en kör. Det är både roligt och stimulerande och man får umgänge.

– Ät vettigt. Själv är jag försiktig med smöret och grädden och tänker på att få i mig mycket grönsaker och olivolja.