Att leva med diabetes

En person med diabetes behöver äta näringsriktigt och på regelbundna tider för att hålla blodsockret på en bra nivå.

Diabetessjuka bör äta lite men ofta och för att få rätt proportioner mellan proteiner, kolhydrater och bra fetter rekommenderas den så kallade tallriksmodellen.

Kostråd vid diabetes

Fiberrik mat – som ofta har ett naturligt lågt glykemiskt index – är bra för kroppen i stort, ger lång mättnadskänsla och är även gynnsamt för blodsockerhalten. Man bör äta mer omättat och fleromättat fett, det vill säga vegetabiliska oljor och nyttiga fetter från feta fiskar som lax, makrill och sardiner. Man bör äta mindre av onödiga mättade fetter, det vill säga animaliska fetter utom fiskfett, samt så kallade härdade fetter (transfetter) som finns bland annat i kakor, chips och pommes frites. De dåliga fetterna belastar kärlen.

Se filmen "Kost och arv - samma kostråd för alla" från Världsdiabetesdagen i Malmö 2013.

Texten baseras på Hjärt-Lungfondens skrift om diabetes som är faktagranskad av Anna Norhammar, specialistläkare i kardiologi och invärtes medicin, Karolinska institutet.

Sidan senast uppdaterad 2016-03-31