Hjärtfelet upptäcktes på BB

När lilla Vera låg i sin mammas mage upptäckte man på att hon hade vätska i buken. Det ledde till täta ultraljudsundersökningar, men det man då missade var att Vera hade ett hjärtfel.

I februari 2012 födde Charlotte sin dotter Vera. Under graviditeten hade man upptäckt en vätskeansamling i buken på Vera vilket gjorde att de fick gå på täta kontroller på specialistmödravården fram till förlossningen. Vid ultraljudsundersökningarna tittade man också på Veras hjärta som då såg helt normalt ut.

Efter förlossningen gjordes extra undersökningar och man såg då att Veras urinledare var vidgad, vilket hade synts på ultraljudet. Det man också upptäckte var ett blåsljud på hjärtat och att Vera inte syresatte sig som hon skulle. 

- Under några kaotiska dagar på BB undersöktes hon på längden och tvären innan en barnhjärtläkare till slut kunde reda ut vad det egentligen handlade om, berättar Charlotte.

Ett ultraljud visade att Veras hjärtklaffar var fästa för långt ned och läckte och så hittade man en förträngning i lungpulsådern. Familjen fick åka hem men gick på täta kontroller fram till att hon var tre veckor gammal. Då beslutades om att Vera behövde opereras för att hennes hjärta inte skulle tröttas ut av att jobba mot för högt motstånd på grund av förträngningen.

Lyckad operation av Veras hjärta

Operationen var en ballongsprängning av lungpulsådern som gjordes via kateter från ljumsken. Redan efter några dagar på sjukhuset kunde familjen åka hem.

- Mitt i kaoset som det var för oss att få ett sjukt barn var själva ingreppet ganska odramatiskt. Det är helt otroligt att de kan göra en sådan operation på ett så litet barn, säger Charlotte.

Idag är Vera en pigg och aktiv tjej som är glad och mår bra. Hon går på regelbundna kontroller och än så länge verkar hennes hjärta klara sig bra.

-Vi vet att läget kan förändras i och med att hon växer. Så samtidigt som vi är hemskt glada och tacksamma över att allt gått bra och det fantastiska omhändertagandet inom vården så har man alltid den där extra oron för hur det ska gå när hon växer, konstaterar Charlotte.