Fabian räddades av Gertrud

Fabian Rost kan fira två födelsedagar. Den första efter ett akut kejsarsnitt den 3 juli 2011. Den andra när han akutopererades för hjärtfel drygt en månad senare. Och hade inte barnhjärtnätverket Gertrud funnits på sjukhuset i Kalmar hade det inte funnits något att fira alls.

Fabian Rost var en kämpe redan i mammas mage. Han var liten och mamma Louise Arvidsson gick på regelbundna kontroller. Men trots alla ultraljud och extra undersökningar fanns det inget som tydde på annat än att Fabian, precis som storebror Morris, bara skulle vara lite mindre än sina kompisar när han bestämde sig för att möta världen utanför. 3 juli var det dags, kejsarsnittet fick göras något tidigare än beräknat, men annars var allt bara bra. Fabian var tyst, lugn och sömnig. Inte alls som storebror Morris som hade haft våldsam kolik de första fem månaderna av sitt liv.

– Morris skrek nästan konstant de första månaderna av sitt liv. Fabian sa inte ett knyst. Var det så här att ha barn kunde jag ju tänka mig att har fyra, fem stycken, berättar pappa Marcus Rost.

Men det var just det. Fabian var lite för tyst. Åt ofta. Sov mycket. Skrek aldrig. Och andhämtningen var kort, snabb och lite stötig. Omogen andning, den kommer snart bli normal, sa både den första, andra och tredje BVC-sköterskan när föräldrarna undrade.

Många besök på barnavårdscentraler

Ute var det högsommar och familjen lämnade villan i Mölnlycke och for på semester, först några dagar på Öland och sedan till mormor som har stuga utanför Mönsterås. Eftersom Fabian bara vägde 2 600 gram när han föddes blev det många besök hos barnavårdscentralen för att kolla tillväxtkurvan, även under semestern. Först på barnavårdscentralen i Borgholm och sedan på barnavårdscentralen i Mönsterås.

Just den dag Fabian skulle mätas och vägas på barnavårdscentralen i Mönsterås jobbade barnmorskan Anne-Maj Ohlsson en av sina sista arbetsdagar före pensionen. Fabian hade inte gått upp i vikt alls på flera dagar. Utifrån sin mångåriga erfarenhet som barnmorska kände Anne-Maj att något inte var rätt och ordnade akuttid på sjukhuset i Kalmar redan samma dag. På sjukhuset i Kalmar blev det provtagningar och EKG, men resultaten visade varken infektioner eller problem med hjärtfrekvensen. Men helt normalt var hans EKG inte och Fabian fick stanna kvar på sjukhuset för observation över natten.

Allvarligt hjärtfel misstänks

Den natten var barnläkare Thomas Hellberg jour på sjukhuset i Kalmar och tidigt på morgonen undersökte barnläkaren Fabians hjärta med hjälp av ultraljud. Utifrån ultraljudsbilderna misstänker barnläkaren Thomas Hellberg att Fabian har ett allvarligt hjärtfel som kräver operation så snabbt som möjligt, och den kan inte göras i Kalmar. Barnläkaren rekommenderar familjen att avbryta semestern, ta sig hem till Mölnlycke och söka hjälp på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg så snart som möjligt.

Barnhjärtnätverket Gertrud

Thomas Hellberg tar kontakt med barnkardiologerna i Göteborg som vill se bilder och undrar om sjukhuset kan göra en videoöverföring av Fabians ultraljud via barnhjärtnätverket Gertrud. På sjukhuset i Kalmar har denna utrustning för vård av hjärtsjuka barn installerats bara några veckor tidigare och ännu inte hunnit testas. Men får de bara tekniken med barnhjärtnätverket Gertrud att fungera kan barnläkaren Thomas med hjälp av experterna och barnkardiologerna i Göteborg få den värdefulla hjälp som behövs just i detta ögonblick.

Det som nu händer ska också visa sig vara livsavgörande. Tekniken fungerar. Experterna finns på plats och ultraljudsbilderna på Fabians hjärta är lika tydliga på skärmen i Göteborg som i sjukhussalen i Kalmar. Omedelbart kan läkarteamet i Göteborg bekräfta det man misstänkt i Kalmar – att Fabian har en coarctation, en förträngning på stora kroppspulsådern.

– Tack gode Gud för Gertrud! Fabians hjärta höll på att säcka ihop och det stod helt klart att vi höll på att förlora vårt lilla hjärtebarn. Men så ser vi på videoskärmen hur Eva Strömvall-Larsson i Göteborg lyfter luren och beställer flygambulans från Kalmar till Göteborg, berättar Louise.

Operation av coarctation

Fyra timmar senare landar planet på Landvetter och en ambulans står redo för transport till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Både Louise och Marcus tystnar för ett ögonblick, liksom stannar upp i berättelsen och samlar sig för att gå vidare. Det stockar sig lite i halsen på Marcus när han med stort allvar säger:

– Jag känner en så enorm tacksamhetsskuld. Hur ska jag någonsin kunna tacka alla dessa människor som ställde upp så för oss? För dem var det kanske en dag på jobbet. För oss har de räddat livet på vår son. Tänk om inte Anne-Maj satt igång kedjan. Tänk om felet inte upptäckts, om Thomas inte varit där, om Gertrud inte funnits. Vad hade hänt då?

Strax efter midnatt kom samtalet. Läkaren som opererat ringde och meddelade att allt gått bra. Genom att gå in från sidan och in mellan revbenen hade förträngningen på stora kroppspulsådern avlägsnats. Nu låg Fabian i respirator. Två långa veckor fick han ligga kvar på sjukhuset, men bara de första dagarna på intensivvårdsavdelning. Efter hand blev han allt piggare. De första dagarnas oro för att hans vänstra kammare inte skulle återhämta sig avtog snabbt.

– Förhoppningsvis ska Fabian nu kunna leva ett helt normalt liv och han kommer inte ha sämre flås än någon annan på fotbollsplanen, säger Marcus.

Donation till Hjärt-Lungfonden på önskelistan

I november fyllde Louise 40. Det blev inget stort firande, men hon hade en önskelista. Högst upp stod det donationer till Hjärt- Lungfonden.

– För det är ju gåvor från privatpersoner och företag som gjort Gertrud möjligt. Utan barnhjärtnätverket Gertrud hade Fabian inte levt idag. Nu har han i stället två födelsedagar.